Ernæring

Som nybakt forelder kan det være vanskelig å vite hvilken næring barnet trenger og hva slags mat man skal gi. Her kan du lese om de vanligste råvarene vi bruker og de viktigste næringsstoffene for barnet ditt, slik at du føler deg trygg i din nye rolle som forelder

Grønnsaker

Tomat er en potetplante som stammer fra Peru. Den kom til Norden på 1600-tallet. Det finnes mange ulike typer tomater, f.eks. biff-, plomme- og cherrytomat, men også i forskjellige farger, som gul og grønn.

Les mer

Kornprodukter

Kornprodukter er basisføde i mange land. I starten ble korn brukt til å koke grøt. Brød har eksistert i mange tusen år, fra man begynte å dyrke korn i Mesopotamia.

Les mer

Rotfrukter

Potet er et basisnæringsmiddel i store deler av verden. Den stammer fra Sør-Amerika, der den har vært dyrket i flere tusen år. På midten av 1500-tallet førte spanjolene poteten til Europa.

Les mer

Frukt og bær

Ville epler vokser mange steder i verden. Allerede i middelalderen ble det dyrket et stort antall sorter i Middelhavsområdet. I dag finnes det en mengde forskjellige eplesorter.

Les mer

Sopp

Sjampinjong vokser vilt i skog og på jorder. På 1700-tallet begynte man å dyrke sjampinjonger i Frankrike. Det finnes flere ulike typer sjampinjonger.

Les mer

Kjøtt

Helt siden menneskets opphav har vi spist kjøtt av vilt. Etter hvert som mennesket begynte å holde dyr, har kjøtt av ulike typer vært et vanlig alternativ på middagsbordet.

Les mer

Fisk og skalldyr

Mennesket har spist fisk og skalldyr siden steinalderen. Man pleier å dele inn fiskene i fete og magre. Fete fisker er blant annet laks, sild, strømming, makrell og ål. Mager fisk er blant annet torsk, kolje, sei og gjedde.

Les mer

Meieriprodukter og egg

Skikken med å drikke melk har kommet via dyreholdende folk som kom østfra inn i Europa. Lenge ble melken håndtert på gårder og setrer.

Les mer

Vitaminer

Ordet vitamin kommer fra det latinske vita, som betyr liv. Vitaminer er livsnødvendige for kroppen og trengs i små mengder. Totalt finnes det 13 ulike vitaminer som deles inn i to ulike kategorier: vannløselige og fettløselige.

Les mer

Protein

Protein er et byggemateriale i kroppen og finnes bl.a. i musklene og i bindevevet. De er nødvendige for hele kroppens oppbygning, som bestanddel i celler, hormoner, enzymer og for at immunsystemet skal fungere.

Les mer

Karbohydrater

Karbohydrater er en samlebetegnelse for stivelse, fiber og ulike sukkerarter i maten. Karbohydrater er vår viktigste energikilde, bortsett fra for spedbarn som får morsmelk eller morsmelkerstatning.

Les mer

Fett

Fettene i kroppen brukes som energikilde og som beskyttelse for indre organer. De er også viktige for at vi skal kunne beholde kroppsvarmen. Cellemembranene (det ytre sjiktet) inneholder også fett. Fett er nødvendig for at vi skal kunne nyttiggjøre oss fettløselige vitaminer.

Les mer

Mineraler

Mineralstoffer trengs i små mengder og er livsnødvendige for vekst og utvikling. Mineraler inngår i en rekke ulike prosesser i kroppen og har mange spesielle funksjoner. Kalium, kalsium, jern, selen, sink og magnesium er noen av de viktige mineralene som alle barn trenger.

Les mer