Fett

Veiledning om nyttige fettstoffer for små barn

Vi ser nærmere på spørsmålene om hvilke fettstoffer som er nyttige for små barn.

Fett som omega-3 og omega-6 er livsnødvendige for barnets helse og utvikling. Fett er en viktig energikilde og er dessuten det næringsstoffet som gir barnet mest energi per gram. Her kan du lese om fett for små barn, i hva slags mat og råvarer de finnes og anbefalinger for barn i ulike aldre.

De livsnødvendige fettene tilføres via maten

Fettene i kroppen brukes som energikilde og som beskyttelse for indre organer. De er også viktige for at vi skal kunne beholde kroppsvarmen. Cellemembranene (det ytre sjiktet) inneholder også fett. Fett er nødvendig for at vi skal kunne nyttiggjøre oss av fettløselige vitaminer. Noen av dem er livsnødvendige, såkalt essensielle, f.eks. omega-3- og omega-6-fett, og påvirker bl.a. blodtrykket og immunforsvaret. Disse må tilføres via maten.

Tre typer fett

Fett er det næringsstoffet som gir mest energi (kalorier) per gram. Vi pleier å dele inn fettet som finnes i maten i mettet, enumettet og flerumettet fett. Ifølge anbefalingene skal vi spise mindre mettet og mer enumettet og flerumettet fett enn vi gjør i dag.

Enkelt sagt så er mettet fett fast i konsistensen i romtemperatur, f.eks. hard margarin, kokosfett og smør. Men også fettet i melk, ost og kjøtt er mettet. Umettet fett er ofte mykt i romtemperatur og finnes bl.a. i bordmargariner, oljer, flytende margarin og fet fisk. Også nøtter, mandler og avokado inneholder umettet fett.

Spedbarn trenger mer fett

Spedbarn trenger mer fett enn eldre barn og voksne. I morsmelken kommer omkring halvparten av energien (kaloriene) fra fett. Når barnet går over til å spise vanlig mat, trengs det litt ekstra fett for at det skal få nok energi. Derfor bør man tilsette 1 ts fett (flytende margarin eller olje) i hjemmelaget mat.

Omega-3- og omega-6-fett er nødvendige for små barn

Omega-3 og omega-6 har mange ulike oppgaver i kroppen. De trengs blant annet for at hjernen og øynene skal kunne utvikles og fungere. De er også nødvendige for at kroppen skal kunne bygge og reparere celler. De påvirker også reguleringen av blodtrykket, samt immunforsvaret. For foster og små barn er omega-3 og omega-6 nødvendige for at de skal vokse og utvikle seg normalt.

Mangel på nyttige fett kan gi dårligere immunforsvar

Mangel på omega-3- og 6-fettsyrer kan føre til nedsatt immunforsvar, hudproblemer og forstyrrelser i nervesystemet og øyet.

Mat som inneholder ekstra mye omega-3

Omega-3-fett finnes i fet fisk, som f.eks. laks, sild og makrell, men finnes også i linfrø, rapsolje og valnøtter.

Mat som inneholder ekstra mye omega-6

Omega-6-fett finnes i mais-, solsikke- og soyaolje.

Anbefalt inntak av fett (% av energiinntaket)

Barn 6–11 måneder (30–45) Barn 12–23 måneder (30–40) Barn 2–5 år (25–40)

Morsmelk anbefales til spedbarn opptil seks måneders alder.