Hva man skal være oppmerksom på når man gir pumpet morsmelk?

De første ukene kan være overveldende for mange. I tillegg har du kanskje en legetime, noe du må handle inn og mange kommer på besøk for å hilse på barnet ditt. Pass på så du får nok hvile og tid til å amme barnet ditt i rolige omgivelser. Noen ganger kan du være fristet av å ikke amme, men husk at å amme er det beste for barnet.

Dersom du ikke vil få mulighet til å amme når du er på reisefot, kan du pumpe ut morsmelk, sånn at du, barnets far eller andre omsorgspersoner kan gi morsmelken på flaske.

Pumpet morsmelk må håndteres riktig, både for å opprettholde kvaliteten, smak, lukt og holdbarheten. Helsesykepleier har gode råd, så søk gjerne hjelp ved behov.

Pumpet morsmelk kan oppbevares i kjøleskap og melken bør settes i kjøleskap så raskt som mulig etter utpumping. Fersk morsmelk er holdbar i kjøleskap (4 grader) i 3-5 døgn. Melken bør ikke settes i kjøleskapsdøren, men inne i kjøleskapet der det er kaldere. Pass på at du oppbevarer melken i en lufttett beholder.

Bakterier liker varme og bakterieveksten er størst når melken er over 4 grader. Derfor bør melken holdes så kald som mulig fram til den skal brukes.

Viktig:

Alle flaskedeler som er i kontakt med morsmelk må vaskes grundig. Hygiene er veldig viktig! Vask flasker og flaskesmokker med varmt såpevann og oppvaskbørste og steriliser for 3 minutter eller vask i oppvaskmaskin på minimum 65°C.

Morsmelk kan fint fryses ned til en senere anledning. Det er anbefalt å benytte seg av en fryser som holder minst -20°C, og fryse melken ned i porsjonspakninger. Melk som har blitt avkjølt i kjøleskap etter utpumping, kan fryses direkte oppå annen frossen morsmelk for å samle opp til en porsjon. Dypfryst morsmelk holder seg i minst seks måneder i dypfryser. Merk gjerne pakningen med dato 

En sakte opptining i kjøleskap er å foretrekke, men melken kan også tines raskere ved å holde den under kaldt eller lunkent rennende vann. Pass på at vannet ikke trenger inn i flasken eller oppbevaringsboksen med fryst melk under opptining. Da vil melken bli utvannet og kvaliteten er da ødelagt. Det er ikke anbefalt å tine fryst melk i mikrobølgeovn. Det kan bli en ujevn varme i melken og deler av melken kan få en altfor høy temperatur og ødelegge melkens kvalitet og egenskaper.

Før servering varmes morsmelken forsiktig opp i vannbad ved maksimum 40°C. En høyere temperatur enn 40°C vil ødelegge viktige immunstoffer. Pass på at melken ikke er varmere enn 37°C når den skal gis til barnet.

For å blande fettet i melken godt etter opptining er det anbefalt å riste forsiktig eller snurre på flasken. Kraftig risting er ikke anbefalt.