Bli trygg på ammingen - steg for steg

Amming er det mest naturlige for ditt barn. Og som med riktig pusteteknikk under fødselen, må man også lære seg å amme. Hvis du er usikker på noe om amming, søk veiledning av en jordmor eller helsesykepleier. Helsesykepleiere har god kunnskap om amming. Kontakt helsestasjonen etter fødsel og avtal en tid for det første hjemmebesøket av en helsesykepleier – og gled deg til hyggelige samtaler og god veiledning.

  • Tilby brystet når barnet viser tegn på sult. Melkeproduksjonen stimuleres av barnets suging og av melkeutdrivelse fra brystet. Jo oftere du ammer, desto mer melk produserer du. Melkeproduksjonen vil på den måten tilpasses barnets behov.
  • Finn en bekvem og rolig plass der du kan amme uten forstyrrelser.
  • Den beste ammestillingen er den du og barnet syns er mest behagelig, og der barnet får et godt tak på brystet. Prøv deg frem og søk gjerne råd på helsestasjonen.
  • En god ammestilling gir støtte til deg og barnet ditt, sørger for at barnet får et godt og riktig tak på brystet (ikke bare brystvorten) og gjør at brystet melkes på best mulig måte.
  • Hudkontakt mellom deg og barnet er stimulerende og beroligende for barnet.
  • God ammeteknikk: Ha barnets mage tett inntil deg, med brystknoppen mot barnets nese. Ved å la brystknoppen berøre barnets kinn eller lepper utløses refleksene som får barnet til å åpne munnen. Pass på at barnet ditt ikke bare suger på brystvorten. Da kan du fort bli sår. Det meste av areolaen skal være i barnets munn. Dette er den eneste måten babyen din kan drikke ordentlig, og brystvortene dine blir ikke såre.
  • La alltid barnet tømme det ene brystet først. Dette er viktig for når det nesten er tomt, øker fettinnholdet i melken. Denne kaloririke melken inneholder ikke bare viktige fettsyrer, men metter også barnet ditt. Tilby alltid det andre brystet etterpå og la det drikke til det stopper opp på egen hånd. Start neste amming med brystet som ble gitt sist. Dette er bra for melkeproduksjon.
  • For å ta barnet av brystet er det best å føre lillefingeren din forsiktig mellom barnets munn og brystvorten din for å bryte vakuumet. Da kan barnet lettere tas av brystet.
  • Ikke få helt panikk om ammingen ikke fungerer helt i starten. Du og ditt barn er et unikt team og som alle andre lag, må man trene sammen før det fungerer som det skal. Gi deg og din kropp tid til fred og ro. Kontakt helsesykepleier for veiledning med ammingen.