Skip to main content

Tilskuddsblanding

Er Combiotik 2 mer mettende enn Combiotik 1, og er det noen forskjell i smak og konsistens mellom Combiotik 1 og 2? Disse og mange lignende spørsmål om tilskuddsblanding får vi fra nysgjerrige foreldre. På denne siden har vi samlet vanlige spørsmål og svar om tilskuddsblanding.

Er Combiotik 2 mer mettende enn Combiotik 1?

Combiotik 2 inneholder en liten anelse mer kalorier per 100 ml, men stort sett gir disse produktene lik metthetsfølelse. Derimot er det ernæringsmessige forskjeller mellom produktene. Blant annet er det dobbelt så mye jern i Combiotik 2 enn i Combiotik 1. Combiotik 2 anbefales fra 6 måneder alder, dersom mor ikke har mulighet til å gi morsmelk. 

Combiotik 1, 2 og 3 inneholder prebiotikaen GOS; hva står GOS for?

Morsmelk er rik på laktose og oligosakkarider- prebiotiske fibre som er mat for de gode bakteriene i tarmen. Morsmelkens innhold av prebiotika stimulerer tilveksten av helsefremmende bakterier i tarmen, som bifidusbakterier og lactobaciller. GOS står for galaktooligosakkarider – det vil si prebiotiske fibre som utvinnes fra laktose. GOS går ufordøyd gjennom magesekk og tynntarm, og rytes ned av bakterier i tykktarmen. På den måten fremmer GOS tilveksten av bifidobakterier og laktobasiller i tykktarmen. I tillegg til å styrke tarmfloraen, er GOS med på å gi en mykere avføring, hyppigere avføringsfrekvens og mindre luftplager. Flere studier viser at GOS aksepteres bra og at barn som får morsmelkerstatning med GOS får et avføringsmønster som likner avføringsmønsteret til barn som får morsmelk.

 

 

Er det noen forskjell i smak og konsistens mellom Combiotik 1 og 2?

Nei, det er ingen forskjell i smak og konsistens.

Hva er forskjellen på Combiotik 1 og 2?

Vår morsmelkerstatning HiPP Combiotik 1 er komplett næring for barn ved fødselen opp til 6 måneders alder. Den inneholder alle næringsstoffer som barnet trenger under de første seks levemånedene. Combiotik 2 kalles for tilskuddsblanding og er tilpasset spedbarn fra 6 måneders alder. Den er veldig lik HiPP Combiotik 1, men det er likevel noen små forskjeller. Combiotik 2 inneholder dobbelt så mye jern sammenlignet med Combiotik 1. Ettersom jernbehovet øker ved 6 måneders alder anbefales det å bytte til Combiotik 2 ved 6 måneders alder. I tillegg til mer jern, inneholder Combiotik 2 også blant annet litt mer vitamin D, energi, protein, kalsium og fiber (GOS).

Er det forskjell på HiPP Combiotik som selges i Sverige, Danmark eller Tyskland i forhold til den som selges her i landet?

Erstatningene fra Combiotik i de landene du nevner over er hovedsakelig like, men med noen små forskjeller. I tillegg til å følge Europeiske retningslinjer og WHO, tar alltid HiPP hensyn til landsspesifikke krav i utviklingen av produktene. Variantene av morsmelkerstatning som selges i NO og UK inneholder galaktooligosakkarider (GOS). GOS er prebiotiske fibre som stimulerer veksten av sunne bakterier i tarmen og gir en avføring som er mer lik avføringen til ammende barn. Den svenske og tyske varianten av Combiotik inneholder i tillegg til GOS også probiotika, av typen L.Fermentum. Dette innebærer at smaken kan være noe annerledes, og føles på en annen måte i munnen, samt at både smaken og fargen kan skille seg fra den norske og engelske formelen. Noen barn er mer følsomme når det kommer til endringer i smak, der andre barn ikke merker noe forskjell. Noen er følsomme og andre merker ikke forskjell. Det må nevnes at Tyskland har et mye større utvalg av HiPP barnemat og morsmelkerstatning, og av den grunn er det mange varianter innenfor hver kategori.

Er det forskjell på innholdet i svensk og norsk pulver med Combiotik?

Det er en liten forskjell når det gjelder pulvervarianten av HiPP Combiotik 1, Combiotik 2 og HiPP Combiotik 3 i Norge og Sverige. De drikkeklare produktene til Combiotik 1, 2 og 3 er like i Norge og Sverige.

I Sverige inneholder Combiotik 1, 2 og 3 probiotika, i tillegg til prebiotika (kostfiber). Probiotika er levende bakteriekulturer. Norsk HiPP Combiotik 1-3 inneholder prebiotika, i form av GOS. GOS står for galaktooligosakkarider og utvinnes fra økologisk laktose. For mange barn kan morsmelkerstatning eller tilskuddsblanding med prebiotika gi litt mindre luftplager og magevondt, samt stimulere til vekst av gode bakterier i tarmen. Morsmelk er rik på laktose og oligosakkarider – prebiotiske fibre som er mat for de gode bakteriene i tarmen. Morsmelkens innhold av prebiotiske fibre gjør godt for den lille magen.

Man kan se at det er forskjell på produktene, ved at det svenske pulveret med probiotika har en litt gulere farge enn de norske produktene. Vi anbefaler at man følger tilberedningsanvisningen som står på pakken.

Hvordan tilbereder jeg en flaske med HiPP Combiotik?

Følg alltid tilberedningsanvisningen på forpakningen. Bruk alltid måleskjeen som følger med i pakken, den er nemlig skreddersydd for pulveret i pakken. Kok opp vannet noen minutter og la det kjøles ned til 70 grader før pulveret tilsettes. Pass på at mengde pulver og vann følger doseringstabellen. Feilaktig tilberedning kan medføre et feil næringsinnhold dersom det er feil mengde pulver i forhold til vann eller en tilvekst av uønskede bakterier dersom god hygiene ikke etterstrebes. Rene og sterile flasker er viktig. Spar aldri på eventuelle rester etter måltidet.

Hva hvis uåpnet RTD ble varmet opp i stellevesken i sola. Blir den dårlig? Tåler de 28-30 grader uten å bli dårlig?

Vi anbefaler at drikkeklare produkter oppbevares i romtemperatur, ikke høyere enn normal romtemperatur over lenger tid. Dersom det er snakk om veldig kort tid, kan det gå fint å gi produktet. Likevel er vi alltid redde for en eventuell bakterievekst, dersom man oppbevarer produktet på en annen måte enn anbefalt på forpakningen, selv om produktet er uåpnet.

Skal man kaste det som er igjen på flasken med drikkeklar erstatning etter at man har åpnet korken? Skal man kaste det som er igjen i tåteflaska? eller begge deler?

Morsmelkerstatning og tilskuddsblanding skal alltid gis til barnet kort tid etter tilberedning. Melk er grobunn for bakterier og de oppstår raskt i romtemperatur. Av denne grunn bør heller ikke flasken tilberedes og settes i kjøleskapet, da selv noen bakterier kan forplante seg ved kalde temperaturer. Vi anbefaler derfor at den ferdig tilberedte melkeblandingen ikke gis senere enn 1 time etter tilberedning.

Om den oppbevares i romtemperatur eller i kjøleskap før åpning påvirker ikke kvaliteten. Det er først når emballasjen er brutt at bakterieveksten kan settes i gang. En uåpnet flaske holder seg i romtemperatur over en lenger periode i og med at den ikke er åpnet enda. Dersom du heller noe av innholdet i en steril flaske og setter resten av produktet i kjøleskap, vil det som står avkjølt kunne holde seg i 24 timer. Dette gjelder kun for melk som ikke har blitt varmebehandlet. Drikkeklar som oppbevares i romtemperatur eller som er varmet opp skal uansett drikkes innen maks én time etter den er åpnet dersom den oppbevares i normal romtemperatur.

Hvor lenge kan RTD stå i romtemperatur etter oppvarming?

Drikkeklar som oppbevares i romtemperatur eller som er varmet opp skal drikkes innen maks én time etter den er åpnet dersom den oppbevares i normal romtemperatur.

Kan man blande pulveret med kokende vann, for så å vente på rett temperatur før man gir det til barnet?

Vi anbefaler ikke å blande pulveret med vann som har en høyere temperatur enn 70 grader. For å sikre best ernæringsmessig kvalitet anbefaler vi at pulveret blandes med vann som er høyest 70 grader. Vannløselige vitaminer kan svekkes ved for høy temperatur.

Kan jeg sette orginalbeholderen, altså flasken med RTD, i kjøleskap i 24 timer etter åpning?

Så lenge innholdet ikke er varmet opp så kan den stå i kjøleskapet i max 24 timer

Kan man varme opp Combiotik RTD mer enn en gang?

Det er ikke anbefalt å varme opp morsmelkerstatning eller tilskuddsblanding flere ganger. Vi anbefaler at du følger anvisningen for tilberedning og hygiene nøye. Om den oppbevares i romtemperatur eller i kjøleskap før åpning påvirker ikke kvaliteten. Det er først når emballasjen er brutt at bakterieveksten kan settes i gang. En uåpnet flaske holder seg i romtemperatur over en lenger periode i og med at den ikke er åpnet enda. Drikkeklar HiPP Combiotik 1,2 og 3 har en holdbarhet på 24 timer i kjøleskap etter åpning, dersom melken ikke er varmebehandlet. Rester av et måltid må kastes og oppvarmet melk kan ikke varmes opp på nytt.

Er det forskjell på størrelsen på måleskjeene til Combiotik?

Det er små forskjeller på måleskjeene til Combiotik 1, 2 og 3. En måleskje med Combiotik 1 veier omtrent 4,3g, Combiotik 2 veier 4,7 gram og Combiotik 3 veier 4,6 gram. Pulverets kompakthet kan variere etter når på året råvarene er høstet. For å være helt sikker på at man skal dosere riktig har HiPP skreddersydd skjeer til hver pakke. Det er også derfor man alltid skal bruke den måleskjeen som følger med pakken.

BABYBREZZA

Spørsmål knyttet direkte til innstillingene på deres maskiner bør rettes direkte til BabyBrezza: Kundeservice:

kundtjanst@babybrezza.se