Hvordan tilberede morsmelkerstatning?

Morsmelkerstatning gir barn, som ikke helt eller delvis får morsmelk, alle næringsstoffer som de behøver i denne avgjørende utviklingsperioden i livet.

Å gi barnet mat på flaske, helt eller delvis, betyr ikke at du gir mindre kjærlighet og omsorg til ditt barn. Hold barnet i armene som du skulle ha gjort dersom du hadde ammet og pass på at du og ditt barn har øyekontakt under måltidet. På denne måten kommer barnet ditt til å bli mett samtidig som du gir nærhet, trygghet og kjærlighet.

Noen barn kan trenge litt ekstra næring dersom de ikke får tilstrekkelig med morsmelk eller dersom melkeproduksjonen er litt for lav for barnets behov. Kontakt helsesykepleier for å få god veiledning og hjelp på veien. Dersom barnet har behov for ekstra næring før fylte 4 måneder, er det morsmelkerstatning barnet bør få, og ikke fast føde.

Optimal tilberedning

Følg alltid tilberedningsanvisningen på forpakningen når du skal tilberede en flaske med morsmelkerstatning. For at ditt barn skal få en optimal balanse av næringsstoffer og lettest mulig fordøye melken, er det viktig at du følger doseringsanvisningen for pulver og vann på forpakningen. Barnets immunforsvar må modnes over tid, og det er derfor viktig at man følger visse hygieneregler: tilbered alltid morsmelkerstatning til hvert måltid og ikke lang tid på forhånd. Vask alltid hendene. Pass på at måleskjeen og alle flaskedelene er rene og tørre før pulver og vann tilsettes. Vannet som skal benyttes til morsmelkerstatningen må alltid kokes opp noen minutter før det avkjøles.

Ikke for varmt, ikke for kaldt

Når du mater ditt barn skal ikke temperaturen på morsmelkerstatningen være høyere enn 37°C (kroppstemperatur). Du kan teste om temperatur er passe ved å ta noen dråper av morsmelkerstatningen på innsiden av håndleddet ditt. Melken skal ikke føles kald, men heller ikke for varm. Mengden som ditt barn kommer til å drikke avhenger av barnets appetitt og tidspunkt på dagen, og ikke minst på dagsform. La barnet ditt drikke til han eller henne er mett. Kast eventuelle rester etter måltidet – rester av morsmelkerstatning skal man aldri spare på til senere.

Hvor varmt må vannet være for at pulveret med morsmelkerstatning skal løses opp?

Pulveret må ikke blandes i kokende vann. Da risikerer man å ødelegge vitaminene. Bruk kokt vann som er kjølt ned til 70 °C. 

Hvordan kan jeg kontrollere at drikketemperaturen er passelig varm?

Drikketemperaturen kan testes ved å ta noen dråper av morsmelkerstatningen på innsiden av håndleddet. Temperaturen skal føles lunken; ikke for varm, men heller ikke kald

 

Kan jeg tilberede morsmelkerstatning i mikrobølgeovnen?

Det er ikke nødvendig å varme morsmelkerstatningen du tilbereder med pulver og vann i mikrobølgeovn. Drikkeklar morsmelkerstatning bør helst varmes opp i vannbad, og ikke mikrobølgeovn for å unngå risikoen for skålding

 

Kan jeg holde den tilberedte morsmelkerstatningen varm over tid?

Av hygieniske årsaker bør man gi morsmelkerstatningen rett etter tilberedning. Dersom barnet ditt ikke drikker opp hele flasken med melk, anbefaler vi at du kaster ut restene og tilbereder en ny flaske til neste måltid.

Ren flaske er viktig for å unngå bakterievekst

Alle flaskedelene, inkludert flaskesmokken, må vaskes ordentlig etter hvert måltid. Alle deler må vaskes med oppvaskmiddel og vann, og kokes noen minutter. Benytt alltid måleskjeen som følger med i forpakningen når man skal måle opp pulver. Skjeen oppbevares i forpakningen og behøver ikke vaskes, så fremt den ikke har blitt utsatt for væske eller smuss.

Oppbevaring

Oppbevares i lukket forpakning, tørt og i romtemperatur. Pakket i beskyttet atmosfære. Etter åpning er innholdet holdbart i 3 uker, forutsatt korrekt oppbevaring.

Har du spørsmål?

Du er hjertelig velkommen til å kontakte oss via:
Telefon: + 46 8 799 1926
eller  Kontaktskjema