Ernæring

På denne siden har vi samlet spørsmål om ernæring.

Hvilke produkter inneholder jern?

Du finner jern i HiPP sin morsmelkerstatning, tilskuddsblandinger, grøter og en god del av våre middagsglass. Klemmeposer med smoothie, og glass og beger med frukt er ingen jernkilde. Jern finnes i grove kornvarer (amarant, havregryn, havre, fullkornsmel av bygg, rug, havre, spelt etc.), grøter, belgvekster (bønner, linser og erter), mørkegrønne grønnsaker, kjøtt og innmat som for eksempel leverpostei. På produktene kan navn som jernsulfat, ferrosulfat og jern være synlig i ingredienslisten - alle er jern, men forskjellige måter å skrive det på etter våre retningslinjer. 

Opptaket av jern som finnes i vegetabilske matvarer (grøt, korn, linser, belgvekster og grønnsaker) kan økes ved å spise vitamin C i samme måltid. Dersom man inntar vitamin C i samme måltid kan man Opptaket av jern kan da økes med hele 25%. Jern som finnes i animalske matvarer tar kroppen opp lettere og påvirkes ikke av vitamin C. 

Hvorfor er jern så viktig?

Barn født til termin av mor med god jernstatus i graviditeten har et medfødt jernlager som varer i omtrent 6 måneder. Fra 6 måneders alder er det viktig å innta tilstrekkelig med jern fra kosten. Jern er helt nødvendig for oksygentransport i til kroppens organer og vev. Jern bidrar også til normal kognitiv funksjon, spiller en viktig rolle for celledeling og er viktig for immunforsvaret og energiomsetningen i kroppen. Helsedirektoratet* anbefaler at dersom barnet ikke får morsmelk, skal morsmelkerstatning benyttes som drikke fremfor kumelk og i grøt for barn under 12 måneder. Det anbefales bruk av grøt tilsatt jern, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer.

*Mat og måltider for spedbarn, Helsedirektoratet 2016

Er det giftig med store mengder av vitamin D i kroppen? Hva er riktig dosering?

Anbefalt daglig inntak med vitamin D er 10 µg og den toksiske grensen for vitamin D er 25 µg for barn under 1 år. Vitamin D er et fettløselig vitamin. Dersom inntaket overstiger den toksiske grensen, kan det føre til hyperkalsemi. Hyperkalsemi innebærer at for mye kalsium tas opp fra tarmen (kalsiumopptaket er nemlig avhengig av vitamin D) og det kan ha en uheldig effekt på nyrene, og i verste fall medføre nyresvikt.  Morsmelkerstatning, tilskuddsblanding, industrifremstilt grøt, eggeplomme, fet fisk (laks, ørret, makrell og sild) og fiskeprodukter er gode kilder. Noen matvarer i Norge er beriket med vitamin D, men mengden er relativt liten. Sole er også en veldig god kilde til vitamin D, men for små barn er ikke dette en aktuell kilde til vitamin D. Tran og vitamin D dråper er tilskudd mange kjenner til og som inneholder vitamin D.

HiPP Combiotik 1 og Combiotik 2 inneholder 1,2 µg vitamin D per 100 ml. Det innebærer at 1 liter gir 12 µg. For å dekke vitamin D behovet kun gjennom HiPP Combiotik 1 og 2 må barnet drikke 8,4 dl i døgnet. Combiotik 3 inneholder 1,3 µg vitamin D per 100 ml. Alle barn er forskjellige og noen drikker mye erstatning etter 6 måneders alder, mens andre går fort over til mer grøt og middagsmat i løpet av andre levehalvår. Når det gjelder anbefalingen for inntak av vitamin D tilskudd ved bruk av morsmelkerstatning/tilskuddsblanding, er det mengde erstatning som avgjør om barnet skal ha tilskudd eller om behovet for vitamin D dekkes gjennom melken og eventuelt grøt eller annen mat. Det er anbefalt at barn over 6 måneder får fast føde i tillegg til melk, men at melken fortsatt utgjør største del av kostholdet.

HiPP sine grøter fra 6 måneders alder og oppover inneholder 2,1 µg vitamin D per porsjon (1 porsjon tilsvarer 30 gram pulver).

Har barnet mitt behov for tilskudd av vitamin D når jeg gir morsmelkerstatning?

Helsedirektoratet anbefaler at alle spedbarn bør få i seg 10 mikrogram (µg) vitamin D hver dag. Én teskje tran gir omtrent 10 µg vitamin D. Start med halv teskje, ca 2,5 ml tran, fra 4 ukers alder og øk mengden gradvis til 5 ml ved 6 måneders alder. 5 dråper vitamin D inneholder 10 µg vitamin D, men følg anvisning på pakken. Vitamin D er et fettløselig vitamin og mengden bør ikke overstige 25 µg per dag over tid.

Selv om barnet får morsmelkerstatning eller tilskuddsblanding som inneholder vitamin D, kan barnet ha behov for ekstra tilskudd av vitamin D. Om barnet trenger tilskudd av vitamin D, avhenger av hvor mye morsmelkerstatning og tilskuddsblanding barnet får. HiPP Combiotik 1 inneholder 1,2 µg per 100 ml. Barnet må drikke mer enn 840 ml for å dekke behovet for vitamin D kun gjennom morsmelkerstatning eller tilskuddsblanding.

NYTTIGE LINKER

Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring
https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spedbarnsernaering
 
Mat og måltider for spedbarn, Helsedirektoratet 2016
https://www.helsedirektoratet.no/brosjyrer/mat-og-maltider-for-spedbarn
 
Matportalen sin informasjonsside om kosthold til spedbarn https://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/spedbarn/
 
 


Ekologi

Ekologi

Vår vision, vår historia och vårt sätt att jobba.