Ernæring

På denne siden har vi samlet spørsmål om ernæring.

Hvilke produkter inneholder jern?

Du finner jern i HiPP sin morsmelkerstatning, tilskuddsblandinger, grøter og en god del av våre middagsglass. Klemmeposer med smoothie, og glass og beger med frukt er ingen jernkilde. Jern finnes i grove kornvarer (amarant, havregryn, havre, fullkornsmel av bygg, rug, havre, spelt etc.), grøter, belgvekster (bønner, linser og erter), mørkegrønne grønnsaker, kjøtt og innmat som for eksempel leverpostei. På produktene kan navn som jernsulfat, ferrosulfat og jern være synlig i ingredienslisten - alle er jern, men forskjellige måter å skrive det på etter våre retningslinjer. 

Opptaket av jern som finnes i vegetabilske matvarer (grøt, korn, linser, belgvekster og grønnsaker) kan økes ved å spise vitamin C i samme måltid. Dersom man inntar vitamin C i samme måltid kan man Opptaket av jern kan da økes med hele 25%. Jern som finnes i animalske matvarer tar kroppen opp lettere og påvirkes ikke av vitamin C. 

Hvorfor er jern så viktig?

Barn født til termin av mor med god jernstatus i graviditeten har et medfødt jernlager som varer i omtrent 6 måneder. Fra 6 måneders alder er det viktig å innta tilstrekkelig med jern fra kosten. Jern er helt nødvendig for oksygentransport i til kroppens organer og vev. Jern bidrar også til normal kognitiv funksjon, spiller en viktig rolle for celledeling og er viktig for immunforsvaret og energiomsetningen i kroppen. Helsedirektoratet* anbefaler at dersom barnet ikke får morsmelk, skal morsmelkerstatning benyttes som drikke fremfor kumelk og i grøt for barn under 12 måneder. Det anbefales bruk av grøt tilsatt jern, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer.

*Mat og måltider for spedbarn, Helsedirektoratet 2016

Er det giftig med store mengder av vitamin D i kroppen? Hva er riktig dosering?

Anbefalt daglig inntak med vitamin D er 10 µg og den toksiske grensen for vitamin D er 25 µg for barn under 6 måneder og 35 µg for barn 6-12 måneder over en lenger stund. Vitamin D er et fettløselig vitamin. Dersom inntaket overstiger den toksiske grensen, kan det føre til hyperkalsemi. Hyperkalsemi innebærer at for mye kalsium tas opp fra tarmen (kalsiumopptaket er nemlig avhengig av vitamin D) og det kan ha en uheldig effekt på nyrene, og i verste fall medføre nyresvikt.  Morsmelkerstatning, tilskuddsblanding, industrifremstilt grøt, eggeplomme, fet fisk (laks, ørret, makrell og sild) og fiskeprodukter er gode kilder. Noen matvarer i Norge er beriket med vitamin D, men mengden er relativt liten. Solen er også en veldig god kilde til vitamin D, men for små barn er ikke dette en aktuell kilde til vitamin D. Tran og vitamin D dråper er tilskudd mange kjenner til og som inneholder vitamin D.

Tran anbefales ikke til spedbarn under 1 år. For barn som ammes anbefales 5 vitamin D dråper fra 1 ukes alder. Det er viktig at mor får i seg tilstrekkelig med omega-3 fettsyren DHA fra kosten. Innholdet av DHA i morsmelk avhenger av mors inntak av denne fettsyren. Spedbarn som får morsmelkerstatning er ikke tilskudd av vitamin D eller DHA nødvendig. Det er tilstrekkelig med DHA i morsmelkerstatningen.

HiPP Combiotik 1 inneholder 1,5 µg vitamin D per 100 ml. Det innebærer at 1 liter gir 15 µg. For å dekke vitamin D behovet kun gjennom HiPP Combiotik 1 må barnet drikke 6,7 dl i døgnet. Våre tilskuddsblandinger, Combiotik 2 og 3, inneholder 1,6 µg vitamin D per 100 ml. 1 liter tilskuddsblanding gir da 16 µg vitamin D. Det anbefalte inntaket på 10 µg vitamin D dekkes ved et inntak på 6,3 dl tilskuddsblanding. Alle barn er forskjellige og noen drikker mye erstatning etter 6 måneders alder, mens andre går fort over til mer grøt og middagsmat i løpet av andre levehalvår. Det er anbefalt av norske helsemyndigheter at barn over 6 måneder får fast føde i tillegg til morsmelk eller erstatning, men at melken fortsatt utgjør største del av kostholdet.

 

HiPP sine grøter fra 6 måneders alder og oppover inneholder 2,1 µg vitamin D per porsjon (1 porsjon tilsvarer 30 gram pulver).

Har barnet mitt behov for tilskudd av vitamin D når jeg gir morsmelkerstatning?

Helsedirektoratet anbefaler at alle barn bør få i seg 10 mikrogram (µg) vitamin D hver dag. Nå har anbefalingen om tran og vitamin D dråper blitt endret (september 2020). Tran anbefales ikke det første leveåret. For barn som ammes anbefales 5 dråper vitamin D, gjennom vitamin D-dråper, fra 1 ukes alder. Det er viktig at mor får i seg tilstrekkelig med DHA fra kosten. Innholdet av DHA i morsmelk avhenger av mors innta av denne fettsyren. For barn som får morsmelkerstatning er det ikke nødvendig med tilskudd av vitamin D. Bakgrunnen for dette er at et nytt regelverk for morsmelkerstatning og tilskuddsblanding ble gjeldende fra februar 2020. Dette regelverket innbar at nivået av vitamin D og omega 3-fettsyren DHA ble høynet i morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger.

 

HiPP Combiotik 1 inneholder 1,5 µg vitamin D per 100 ml. Barnet må drikke mer enn 670 ml for å dekke behovet for vitamin D. Tilskuddsblandingene, Combiotik 2 og Combiotik 3, inneholder 1,6 µg vitamin D per 100 ml. 1 liter gir 16 µg vitamin D og den 10 µg vitamin D dekkes ved et inntak på 630 ml. 

NYTTIGE LINKER

Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring
https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spedbarnsernaering
 
Mat og måltider for spedbarn, Helsedirektoratet 2016
https://www.helsedirektoratet.no/brosjyrer/mat-og-maltider-for-spedbarn
 
Matportalen sin informasjonsside om kosthold til spedbarn https://www.matportalen.no/rad_til_spesielle_grupper/tema/spedbarn/