4-6 Måneder

Barnets utvikling

Når barnet er 4–6 måneder gammelt, begynner det å få kontroll over lepper og tunge og begynner å bruke hendene for å nå ting rundt seg. Ved hjelp av hendene lærer barnet seg å kjenne igjen ulike former og strukturer. Barnet strekker seg etter ting, flytter gjenstanden mellom hendene og slipper den ofte for å se hva som skjer. De vil også gjerne føre ting til munnen for å smake på forskjellige ting.

I denne alderen kan barnet lære seg å håndtere og svelge fast føde. Med tiden kommer barnet til å lære seg å bruke leppene til å dra av mat fra skjeen, og rett etterpå er det vanlig at barnet lærer seg å drikke av krus eller tutekopp.

Nysgjerrig på mat

Noen barn blir tidlig interessert i mat. Tidligst fra fire måneders alderen kan du la barnet få smake små prøver av maten til resten av familien, så lenge det er så små mengder at det ikke konkurrerer med ammingen. Selv om du gir små smaksprøver, er det altså viktig å fortsette å amme fullt eller gi erstatning som vanlig helt til barnet er seks måneder.

Bittesmå smaksprøver kan gi barnet mulighet til å prøve ut nye smaker og konsistenser sakte og forsiktig. Du kan for eksempel ta litt av din egen mat, tilsvarende omtrent et kryddermål, på fingeren eller en skje, og la barnet få litt på tungen. Det er viktig at maten har myk konsistens slik at barnet ikke setter den i halsen. Derimot er det ingen fare hvis maten inneholder litt salt, siden barnet bare spiser små mengder.

Morsmelken eller morsmelkerstatningen gir all den næringen barnet trenger i det første halvåret, bortsett fra D-vitamin. Hvis barnet ikke virker interessert når det er fire–fem måneder, behøver du ikke å gi smaksprøver, det går like fint å vente til barnet er seks måneder.

 

Gluten

Gluten er et protein som finnes i enkelte kornslag, som hvete, rug og bygg. Havre er et naturlig glutenfritt kornslag, men males ofte på møller som også maler glutenholdig kornslag. Det er grunnen til at det finnes både glutenfri havre og havre som ikke er merket glutenfri. Med den glutenfrie havren kan man være sikker på at havren ikke er kontaminert med gluten. 

Norske helsemyndigheter anbefaler en gradvis introduksjon av gluten for å minske risikoen for at barnet utvikler cøliaki. Ved cøliaki reagerer kroppen på gluten og et glutenfritt kosthold må da følges resten av livet.  

Start med en liten mengde gluten og øk mengden gradvis ettersom barnet blir eldre og spiser mer og mer fast føde. Fast føde skal tidligst introduseres fra 4 måneders alder. HIPP Mild Havregrøt er en havregrøt som inneholder en liten mengde hvete, for å gi en mild introduksjon av gluten.