Meieriprodukter og egg

Melk

Historikk

Skikken med å drikke melk har kommet via dyreholdende folk som kom østfra inn i Europa. Lenge ble melken håndtert på gårder og setrer. Men allerede på 1700-tallet ble det innredet spesielle lokaler i Skandinavia der melken ble foredlet til smør eller fløte. På 1800-tallet åpnet meieriene. Etter hvert vokste det frem melkebutikker. På midten av 1800-tallet begynte melken å bli pasteurisert, dvs. at den ble varmet raskt opp for å drepe skadelige bakterier.

Mange drikker melk til måltidene. Syrnede melkeprodukter og yoghurt er vanlige på frokostbordet, men brukes også som mellommåltid. Melk forekommer i mange ulike matretter, som pannekaker, puddinger, stuinger, sauser, vellinger og sjokolademelk.

Frysing

Man kan fryse melk, men den blir litt kornete når den har tint og passer best til matlaging.

Melk til små barn

Melk inneholder protein, vitaminer og mineralstoffer, men lite jern. Hvis spedbarn får mye melk eller melkeprodukter, er det en risiko for at barnet ikke får nok av jernrike næringsmidler. Derfor bør man vente med melk som drikke og større mengder av f.eks. yoghurt til slutten av det første spedbarnsåret. Men små mengder melk kan brukes til grøt og i matlagingen.

Bruk aldri upasteurisert melk! Den kan inneholde skadelige bakterier.

Spesielle næringsstoffer

Melk inneholder flere ulike næringsstoffer og er en god kilde til protein, kalsium, jod, fosfor, vitamin B2 og vitamin B12.  Helsedirektoratet anbefaler tre porsjoner med meieriprodukter daglig for å dekke behovet for blant annet kalsium og jod. 

 

Smør, olje og margarin

Historikk

Smørproduksjonen stammer antakelig fra det indre av Asia. I Mesopotamia og Egypt brukte man i første rekke olje presset ut av sesamfrø. Først senere begynte man å bruke olivenolje i større mengder. Nå presses olje ut av mange typer oljerike frø, nøtter, oliven og tistler.

Margarin er en blanding av vegetabilske fett. I 1867 gav Napoleon III en fransk kjemiker i oppdrag å finne opp et matfett som var billigere enn smør, som hæren og de fattige kunne bruke.

Tilberedning

Matfett brukes ofte på brødet og lokker frem smak og aroma ved både steking, baking og matlaging. Olje brukes også i marinader, sauser og dressinger. Av oljene passer olivenolje og rapsolje best til matlaging. De andre oljene er bedre til dressinger og kalde sauser.

Frysing

Smør og margarin egner seg godt til frysing.

Matfett til små barn

Små barn trenger litt mer fett i maten enn større barn og voksne. Hvis barnet får ferdiglaget mat fra industrien, behøver du ikke å tenke på det, men hvis du lager egen barnemat kan du tilsette 2–3 ts olje eller flytende margarin per dag.

Spesielle næringsstoffer

Matfett inneholder mye energi og ulike typer fett. Myk margarin og oljer inneholder livsnødvendige omega-3- og omega-6-fettsyrer. Fettet i olje har en høy andel umettet fett. Smør og hard margarin inneholder forholdsvis mye mettet fett. Smør inneholder naturlig vitamin A og D. Margarin og enkelte matoljer berikes med disse vitaminene.

Smør og margarin er en kilde til energi, ulike fettyper og fettløselige vitaminer. Hvilke råvarer som er benyttet avgjør hvilke typer og mengde fett som finnes i produktet. 

Rapsolje er en vegetabilsk olje med nøytral smak. Den er en kilde til det mer gunstige fettet "umettede fettsyrer" og omega-3. Rapsolje inneholder mindre mettet fett enn smør. Det samme gjelder for olivenolje og solsikkeolje, men rapsolje har en bedre fordeling mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer.

 

Ost 

Historikk

Osteproduksjon er en urgammel tradisjon. Det er kjent at sumererne produserte ost for 5000 år siden. Kunsten å lage ost spredte seg videre til folkene rundt Middelhavet. Ved Jesu fødsel ble det produsert ost i Jerusalem. Også i Skandinavia er osteproduksjonen gammel og ble utviklet under Gustav Vasas tid (før 1550).

Tilberedning

Ost er et utmerket pålegg, men passer også godt som ingrediens i mange matretter som gratenger, supper, salater og paier.

Frysing

Ost kan også fryses, men kan da være litt vanskeligere å skjære med ostehøvel. Riv gjerne rester av ost og frys dem. Osten kan deretter brukes i sauser, supper og gratenger. Dessertost kan fryses, men modningsprosessen stoppes.

Ost til små barn

Ost passer godt som pålegg til små barn. I starten kan det være lettere å spise en smøreost som ikke faller av brødskiven.

Spesielle næringsstoffer

Akkurat som melk inneholder ost flere ulike næringsstoffer, og er spesielt en kilde til energi, protein, fett,  kalsium, jod og vitamin B12.

 

Egg

Historikk

Mennesket har antakelig spist egg fra ville fugler siden menneskets opprinnelse.

Tilberedning

Egg passer godt til koking, steking, omelett og pannekaker, samt i ulike kaker, desserter, gratenger, paier osv.

Frysing

Hele egg bør ikke fryses. Derimot går det fint å fryse sammenvispet egg, og også vispet eggeplomme og eggehvite.

Egg til små barn

Barn kan spise tilberedt egg.

Spesielle næringsstoffer

Egg er naturlig rik på protein, vitamin A, D, E, K, B, B12 , folat og selen. Egg er i tillegg en naturlig kilde til mineraler som jern, kalsium, natrium, kalium magnesium, fosfor, sink og selen.