Veiledning om proteiner for små barn

Vi ser nærmere på næring og viktige proteiner som barnet ditt trenger.

For foreldrene er det spennende med hver ny periode i barnets liv. Det lille barnet utvikler seg, og matbehovet endres. Gode matvaner er viktig for at barnet ditt skal vokse og ha det bra. Her kan du lese om de vanligste proteinene som alle barn trenger å få i seg, hvor mye de trenger og i hva slags mat og råvarer proteinene finnes. Du finner også næringsanbefalinger for ulike aldre, fra barnet er seks måneder og helt opp til fem år.

Proteiner er kroppens byggesteiner

Protein er et byggemateriale i kroppen og finnes bl.a. i musklene og i bindevevet. De er nødvendige for hele kroppens oppbygning, som bestanddel i celler, hormoner, enzymer og for at immunsystemet skal fungere. Proteiner trengs også for å transportere næringsstoffer rundt i kroppen. Proteinmangel hos barn er uvanlig i Vesten, men forekommer i utviklingsland. Proteinmangel kan imidlertid forekomme ved enkelte sykdommer.

Morsmelk inneholder mindre protein enn kumelk

Spedbarn har et forholdsvis lite behov for protein. Proteinet i morsmelk, morsmelkerstatning og tilskuddsnæring er tilpasset til små barns behov og har lavere proteininnhold enn kumelk. Også proteinmengden i barnematen er tilpasset små barn. Det er viktig at det blir passe mye protein, som av f.eks. kjøtt, fisk og egg, når du lager mat til barnet ditt. Vent med større mengder kumelk til barnet har fylt ett år. Prøv gjerne HiPPs oppskrifter hvis du lager egen barnemat! 

Mat som inneholder ekstra mye proteiner

Mest proteiner finnes i animalske næringsmidler, slik som i kjøtt, fisk, egg, melk og ost, men også mange vegetabiler er proteinrike, slik som erter, bønner, linser, nøtter, mandler og frø. Ulike kornprodukter bidrar også til proteininntaket i Norden.

Anbefalt inntak av protein (% av energiinntaket)

Barn 6–11 måneder (7–15) Barn 12–23 måneder (10–15) Barn 2–5 år (10–20)

Morsmelk anbefales til spedbarn opptil seks måneders alder.