Veiledning om mineraler for små barn

Vi ser nærmere på spørsmålene om hva slags næring og viktige mineraler barnet ditt trenger.

Den lille kroppen trenger mye næring, vitaminer og mineraler. Her kan du lese om de vanligste mineralene som alle barn trenger å få i seg, hvor mye de trenger og i hva slags mat og råvarer mineralene finnes. Du finner også næringsanbefalinger for ulike aldre, fra barnet er seks måneder og helt opp til fem år.

Naturlige mineraler som er viktige for alle småbarn

Mineralstoffer trengs i små mengder og er livsnødvendige for vekst og utvikling. Mineraler inngår i en rekke ulike prosesser i kroppen og har mange spesielle funksjoner. Kalium, kalsium, jern, selen, sink og magnesium er noen av de viktige mineralene som alle barn trenger.

Kalium er med på å regulere blodtrykket og er viktig for nervene og musklene

Kalium er nødvendig bl.a. for væske- og syrebalansen, og for nervenes og musklenes funksjon. Kalium bidrar også i reguleringen av blodtrykket. Det er uvanlig med kaliummangel på grunn av dårlige matvaner. Men mangeltilstander kan forekomme ved enkelte sykdommer, eller i forbindelse med behandling med visse medisiner.

Mat som inneholder ekstra mye kalium

Frukt og bær, poteter, grønnsaker, rotfrukter, syrnet melk og yoghurt er våre fremste kilder til kalium.

Anbefalt inntak av kalium (mg)

Barn 6–11 måneder (1100 mg) Barn 12–23 måneder (1400 mg) Barn 2–5 år (1800 mg)

Kalsium er viktig for skjelett og tenner

Kalsium er nødvendig for oppbyggingen av skjelett og tenner. Det meste av kroppens kalsium finnes i skjelettet. Det er også nødvendig for at blodet skal kunne koagulere (levre seg), samt for at nerver og muskler skal fungere normalt. Kalsiummangel i maten i oppveksten fører til at skjelettet ikke utvikler seg normalt, og det kan medføre økt risiko for benskjørhet på eldre dager.

Mat som inneholder ekstra mye kalsium

Meieriprodukter som melk, syrnede melkeprodukter, yoghurt og ost har et naturlig innhold av kalsium. HiPPs tilskuddsnæring, grøt og velling inneholder også kalsium. Enkelte soya- og havredrikker blir tilsatt kalsium. Det finnes en mindre mengde kalsium i grønne bladgrønnsaker, nøtter og frø.

Anbefalt inntak av kalsium (mg)

Barn 6–11 måneder (540 mg) Barn 12–23 måneder (600 mg) Barn 2–5 år (600 mg)

Jern er viktig for blodverdier, immunforsvar og energi

Jern er en del av hemoglobin, som finnes i de røde blodcellene. Hemoglobin transporterer oksygen til cellene i kroppen. Jern inngår også i en del enzymer. Jernmangel kan gi blodmangel, såkalt jernmangelanemi. Man blir blek, trøtt, slapp og får nedsatt immunforsvar. Jernmangel er den vanligste mangelen i Norge. Barn og ungdom trenger mye jern når de vokser. Kvinner som menstruerer og gravide har også økt behov.

To ulike typer jern

Mat inneholder to ulike former for jern: hemjern som finnes i kjøtt, og ikke-hemjern som finnes i vegetabiler, men også i en viss grad i kjøtt. Kroppen nyttiggjør seg hemjern betydelig bedre enn ikke-hemjern. Ulike faktorer kan påvirke kroppens evne til å nyttiggjøre seg ikke-hemjern. I tillegg til kjøtt og fisk, øker vitamin C evnen til å utnytte jernet. Derimot kan fytinsyre, som i første rekke finnes i fullkornprodukter som grovt brød, råris, müsli, erter, bønner og linser, redusere kroppens opptak av jernet. Ved surdeigsgjæring av brød reduseres fytinsyren, og kroppens evne til å nyttiggjøre seg av jernet øker. Også svart te og næringsmidler som inneholder mye kalsium kan hindre at ikke-hemjern nyttiggjøres på beste måte.

Jernmengden i morsmelk er liten, men kroppen klarer å nyttigjøre seg av det som finnes på en god måte. I det første halvåret er det ikke nødvendig med ekstra jern til fullbårne barn som blir ammet.

Økt jernbehov fra 6 måneder

Fra seks måneders alderen bør barn få tillegg av annen mat for bl.a. å tilgodese det økte jernbehovet. Tilskuddsnæring, velling og grøt i HiPPs sortiment inneholder jern for å gi barnet et tilskudd det trenger.

Mat som inneholder ekstra mye jern

Kjøtt, lever og blodmat har høyt jerninnhold. Fullkornbrød og fullkornmel inneholder mer jern enn hvitt brød og fint mel, men inneholder samtidig fytinsyre. Surdeigsgjæring forbedrer kroppens evne til å nyttiggjøre seg jernet i fullkornbrød. Vegetabilske næringsmidler som müsli, erter, bønner og linser, samt grønne grønnsaker, inneholder også jern.

Anbefalt inntak av jern (mg)

Barn 6–11 måneder (8 mg) Barn 12–23 måneder (8 mg) Barn 2–5 år (8 mg)

Selen er antioksidanten som beskytter kroppen mot frie radikaler

Selen er en antioksidant som inngår i kroppens forsvar mot frie radikaler. Det er ikke observert mangel på selen i Norge, selv om vi ikke spiser spesielt mye selen. I selenfattige områder i Kina har man derimot satt selenmangel i sammenheng med endringer i hjertemuskelen.

Mat som inneholder ekstra mye selen

Seleninnholdet i vegetabiler avhenger blant annet av hvor de har vokst. I Norden er seleninnholdet i jorden lavt. Derfor er vegetabiler som har vokst her, relativt selenfattige. De beste kildene til selen i Norden er fisk, skalldyr, innmat, kjøtt, vilt, egg og melkeprodukter.

Anbefalt inntak av selen (µg)

Barn 6–11 måneder (15 µg) Barn 12–23 måneder (20 µg) Barn 2–5 år (25 µg)

Sink er bra for nattsynet og veksten

Sink finnes i kjøtt, særlig rødt kjøtt, innmat, fisk, skalldyr, melk og melkeprodukter samt fullkornprodukter av brød, gryn og kornblandinger. Hvis man velger surdeigsgjæret fullkornbrød, forbedres kroppens evne til å nyttiggjøre seg av sink i brødet.

Mat som inneholder ekstra mye sink

Sink finnes i kjøtt, særlig rødt kjøtt, innmat, fisk, skalldyr, melk og melkeprodukter samt fullkornprodukter av brød, gryn og kornblandinger. Hvis man velger surdeigsgjæret fullkornbrød, forbedres kroppens evne til å nyttiggjøre seg av sink i brødet.

Anbefalt inntak av sink (mg)

Barn 6–11 måneder (5 mg) Barn 12–23 måneder (5 mg) Barn 2–5 år (6 mg)

Magnesium er viktig for omsetningen av kalsium og for nerve- og muskelfunksjonen

Mer enn halvparten av kroppens magnesium finnes i skjelettet. Magnesium er involvert i mange ulike prosesser i kroppen og er bl.a. nødvendig for omsetningen av kalsium og for nerve- og muskelfunksjonen. Det er også involvert i produksjonen av energi og proteiner.

Magnesiummangel på grunn av dårlige matvaner er uvanlig, men kan forekomme ved enkelte sykdommer og ved behandling med bestemte legemidler. Symptomer kan være hemmet vekst, svakhet i musklene, muskelkramper og tretthet.

Økologisk dyrking er bra for magnesiuminnholdet

Kjemiske gjødslingsmidler hindrer plantene i å trekke til seg magnesium fra jorden.

Anbefalt inntak av magnesium (mg)

Barn 6–11 måneder (80 mg) Barn 12–23 måneder (85 mg) Barn 2–5 år (120 mg)

Mat som inneholder ekstra mye magnesium

Magnesium finnes først og fremst i vegetabiler, som nøtter og frø, belgvekster og fullkornprodukter. Også grønne bladgrønnsaker, kjøtt, fisk og skalldyr har et bra innhold. 

 

Morsmelk anbefales til spedbarn opptil seks måneders alder.