Kornprodukter

Historikk

Kornprodukter er basisføde i mange land. I starten ble korn brukt til å koke grøt. Brød har eksistert i mange tusen år, fra man begynte å dyrke korn i Mesopotamia. De eldste brødene er sannsynligvis "ristet grøt". Kunnskapen spredte seg deretter videre til Europa. I antikken spiste grekerne brød laget av bygg. Fra Hellas spredte brødet seg til romerne. I fornnordisk tid bakte man ugjæret brød av bygg over åpen ild. Da munkene kom til Norden, innførte de brød som ble bakt med gjær og som ble stekt i ovn.

Tilberedning

Kornprodukter brukes til grøt, brød, müsli, frokostblandinger, pasta, kaker, pannekaker, pizza, til jevning av sauser og stuinger og kokt som tilbehør til mat.

Frysing

Ferskt brød, kaker, pizza, pannekaker, kokt pasta, kokte kornprodukter som kokt ris, hvete, couscous osv. egner seg godt til frysing.

Kornprodukter til små barn

Ulike kornprodukter passer svært godt til små barn. Vær imidlertid nøye med ikke å begynne med gluten før tidligst ved firemånedersalderen. Gluten finnes i hvete, rug og bygg. Ren havre inneholder ikke gluten. Når du begynner med smaksporsjoner, er det fint om barnet venner seg til små mengder gluten mens det fremdeles får det meste av næringen via morsmelk eller morsmelkerstatning. La barnet spise litt gluten i f.eks. grøt, brød eller saus med hvetemel eller pasta.

Havre

Havre inneholder mange ulike næringsstoffer. I tillegg til karbohydrater  og fiber, inneholder havre proteiner, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Fettet fra havre består dessuten mest av sunne umettede fettsyrer, som gjør at det lett harskner. For å hindre dette dampbehandler vi alle havreprodukter.

Forskerne interesserer seg nå stadig mer for havre. Særlig interessant er vannløselige fibre, såkalte betaglukaner, som kan bidra til bedre hjertehelse ved å senke kolesterolet. Fibrene bidrar også til å stabilisere blodsukkeret etter et måltid. Dessuten inneholder havre rikelig med uløselige fibre som er gode for tarmen.

Alle HiPPs grøter er tilsatt vitaminer og mineraler som gjør at de er i samsvar med retningslinjene i de nordiske ernæringsanbefalingene.

Spesielle næringsstoffer

Kornprodukter av fullkorn inneholder blant annet fiber, jern og tiamin (vitamin B1). Rugbrød inneholder 5 g fiber, 2 mg jern og 0,17 mg tiamin (vitamin B1) per 100 g. Havre inneholder 7 g fett, 15 mg fiber og 5,3 mg jern per 100 g.