Veiledning om karbohydrater og kostfiber for små barn

Vi ser nærmere på spørsmålene om karbohydrater og kostfiber for små barn

Karbohydrater er menneskets største energikilde. Små barn trenger en balanse av karbohydrater, fett, vitaminer, protein og mineraler for å vokse, utvikle seg og ha det bra. For barn må ca. halvparten av matens energi være karbohydrater. Her kan du lese om karbohydrater og kostfiber, i hva slags mat og råvarer de finnes og hvilke anbefalinger som blir gitt for barn i ulike aldre.

Karbohydratene er drivstoffet til hjernen

Karbohydrater er en samlebetegnelse for stivelse, fiber og ulike sukkerarter i maten. Karbohydrater er vår viktigste energikilde, bortsett fra for spedbarn som får morsmelk eller morsmelkerstatning. Det meste av matens karbohydrater omdannes til glukose (en sukkerart) i kroppen. Hjernen trenger glukose som drivstoff. 

Mat som inneholder ekstra mye karbohydrater

Karbohydrater finnes bl.a. i ulike kornslag, brød, pasta, frokostblanding, gryn, poteter, rotfrukter, frukt, bær og grønnsaker. Sukker består bare av karbohydrater, men ingen andre næringsstoffer som vitaminer og mineraler. Derfor pleier vi å si at det gir "tomme kalorier". Næringsmidler med tilsatt sukker, f.eks. brus, saft, kaker og godteri inneholder derfor mye karbohydrater og gir unødig energi uten å bidra med sunn næring. Ifølge anbefalingene skal energiinntaket fra tilsatt sukker være under 10 %.

Anbefalt inntak av karbohydrater for små barn (% av energiinntaket)

Barn 6–11 måneder (45–60) Barn 12–23 måneder (45–60) Barn 2–5 år (45–60)

Kostfiber er godt for magen

Kroppen kan ikke bryte ned fiber på samme måte som andre karbohydrater. Fiber i maten gjør at magen har det bedre. Dessuten kan fibrene brukes som "mat" av bakteriene som finnes i tarmen. På den måten kan det dannes sunne bifidobakterier og laktobasiller. Fiberrik mat fører også til at blodsukkeret stiger langsommere etter et måltid. Også for barn er det viktig med kostfiber, men det finnes ingen anbefalinger for de aller minste barna.

Mat som inneholder ekstra mye kostfiber

Fiber finnes i brød, frokostblanding, ris og pasta av fullkorn, frukt og grønnsaker, erter, bønner og linser.

Morsmelk anbefales til spedbarn opptil seks måneders alder.