Frukt og bær

Eple

Historikk

Ville epler vokser mange steder i verden. Allerede i middelalderen ble det dyrket et stort antall sorter i Middelhavsområdet. I dag finnes det en mengde forskjellige eplesorter.

Tilberedning

Ferske epler er et vanlig mellommåltid. Epler brukes til mos, desserter, bakverk, drikker og i mat.

Frysing

Tilberedte epler kan utmerket godt fryses.

Epler til små barn

Som start går det fint å gi små barn puré av kokt eple eller finrevet friskt eple. 

Spesielle næringsstoffer

Epler inneholder blant annet 4,8 mg vitamin C per 100 g.

 

Pærer

Historikk

Pærer har vært dyrket av grekerne i flere tusen år. I Norge ble pærer dyrket i middelalderen. De høstes umodne og modner under lagring.

Tilberedning

Mange spiser friske pærer som mellommåltid eller dessert. Tilberedte pærer passer også som dessert. Det lages flere ulike drikker av pærer, f.eks. sider

Frysing

Tilberedte pærer er velegnet til frysing.

Pærer til små barn

Friske pærer kan fint brukes til puré.

Spesielle næringsstoffer

Pærer inneholder blant annet 3,9 g fiber.

 

Fersken/Nektarin

Historikk

Ferskenen stammer trolig fra Kina, der den har vært dyrket i over 4000 år. Nektarin tilhører samme art som fersken.

Tilberedning

Frisk fersken og nektarin smaker svært godt. De er gode til mellommåltid og dessert. De passer også godt i salater, syltetøy, desserter og bakverk.

Frysing

Tilberedte ferskener eller nektariner kan fryses.

Ferskener og nektariner til små barn

Det går fint å lage puré av friske ferskener eller nektariner til små barn.

Spesielle næringsstoffer

100 g fersken inneholder blant annet 1,8 mg vitamin E.

 

Banan

Historikk

Bananen er ikke en frukt, slik mange tror. Bananen er en urt og en av verdens eldste kulturplanter. Den kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia, men vokser nå i alle tropiske og subtropiske områder. Det finnes mange ulike typer bananer, og de kan deles inn i to ulike grupper, kokebananer og dessertbananer. Bananene høstes grønne og umodne for deretter å modnes i spesielle modningsrom.

Tilberedning

Akkurat som navnet sier, må kokebananen tilberedes før den spises. Dessertbananen skreller og spiser man som den er. Den er et mettende mellommåltid og brukes, som navnet sier, også i desserter.

Frysing

Tilberedt kokebanan er velegnet til frysing. Man kan også fryse rå banan, og den passer utmerket som base i hjemmelaget is og smoothies.

Banan til små barn

Banan passer utmerket som dessert eller mellommåltid til små barn. Det er bare å mose rå banan med en gaffel.

Spesielle næringsstoffer

Bananen inneholder blant annet 395 mg kalium per 100 g.

 

Aprikos

Historikk

Aprikos stammer fra Kina og ble dyrket der allerede for 4–5000 år siden. Nå vokser aprikosen bl.a. rundt Middelhavet, i Mellom-Europa, USA og Australia.

Tilberedning

Aprikoser spises ofte som de er. De brukes også til syltetøy og desserter. Tørkede aprikoser brukes i brød, grøt, müsli og matretter.

Frysing

Tilberedte aprikoser egner seg godt til frysing.

Aprikoser til små barn

Aprikoser kan gis som puré til små barn før de kan spise biter av mat. Deretter kan man dele aprikosen i mindre biter.

Spesielle næringsstoffer

Det gule fargestoffet i aprikoser er karoten, et previtamin til vitamin A. 100 g inneholder 1570 µg karoten, noe som tilsvarer 131 RE*( vitamin A). *retinolekvivalenter

Appelsin og andre sitrusfrukter

Historikk

Appelsin stammer fra Kina. På midten av 1500-tallet kom den til Europa som prydplante. De første større plantasjene ble anlagt i Spania på slutten av 1700-tallet. I dag vokser den mange steder i verden.

Blodappelsinen er en egen art. Den røde fargen utvikles bare i kulde. Varme dager og kalde netter er perfekt for blodappelsiner.

Ved kryssing mellom mandarin og pomerans oppstod klementinen på begynnelsen av 1900-talet.

Tilberedning

Sitrusfrukter spises mest rå eller presset som jus. Marmelade av ulike sitrusfrukter og desserter er også vanlig. Sitron er en smakssetter til fisk-, skalldyr- og kalveretter.

Frysing

Tilberedte retter med sitrus egner seg for frysing.

Appelsin og andre sitrusfrukter til små barn

Appelsin og andre sitrusfrukter kan fint gis til barn. Vent med å gi biter av sitrusfrukter til barna begynner å kunne spise biter av mat.

Spesielle næringsstoffer 

Appelsin og andre sitrusfrukter er kjent for sitt innhold av vitamin C. 100 g appelsin inneholder 53 mg vitamin C og 100 g klementin inneholder 31 mg vitamin C.

 

Bringebær

Historik

Ville typer av bringebær finnes i Europa, Asia og Amerika. Dyrking i større skala skjedde ikke før på 1800-tallet, først i USA og senere i Vest-Europa.

Tilberedning

Friske bringebær smaker godt. Bringebær brukes til desserter, marmelade, syltetøy, krem og saft.

Frysing

Bringebær egner seg godt til frysing.

Bringebær til små barn

Man kan lage puré av bringebær til små barn. Til å begynne med kan man sile ut kjernene av pureen.

Spesielle næringsstoffer

Bringebær inneholder blant annet 3,7 g fiber, 1,1 mg jern og 27 mg vitamin C per 100 g.

 

Blåbær

Historikk

Blåbær vokser vilt i Nord-Europa og er en av de vanligste plantene i Norge.

Tilberedning

Blåbær spises med fordel rå og brukes også i bakverk, saft og som dessert.

Frysing

Blåbær egner seg svært godt til frysing.

Blåbær til små barn

Det går fint å gi små barn puré av blåbær. Husk at fargen lett kan sette seg fast på klær og at blåbær kan virke stoppende.

Spesielle næringsstoffer

Blåbær inneholder blant annet 3,1 g fiber per 100 g.

 

Bjørnebær

Historikk

Bjørnebær vokser vilt i Europa og Nord-Amerika. Dyrking av bjørnebær er relativt nytt.

Tilberedning

Bjørnebær spises med fordel rå som dessert eller til mellommåltid. De brukes også i syltetøy, saft, krem og desserter.

Frysing

Bjørnebær passer godt til frysing.

Bjørnebær til små barn

Man kan lage puré av bjørnebær til små barn. Til å begynne med kan man sile ut kjernene av pureen.

Spesielle næringsstoffer

Bjørnebær inneholder blant annet 5,9 g fiber og 21 mg vitamin C per 100 g.