Veiledning om de viktigste vitaminene for små barn

Vi ser nærmere på næringen og alle de sunne vitaminene som barnet ditt trenger å få i seg.

Som nybakt mor eller far kan det være vanskelig å vite hvilken næring barnet ditt trenger og hva slags mat man skal gi. Her kan du lese om de vanligste vitaminene, i hva slags mat og råvarer vitaminene finnes og hvilke ernæringsanbefalinger som blir gitt for barn i ulike aldre.

Vitaminer deles inn i to ulike kategorier.

Ordet vitamin kommer fra det latinske vita, som betyr liv. Vitaminer er livsnødvendige for kroppen og trengs i små mengder. Totalt finnes det 13 ulike vitaminer som deles inn i to ulike kategorier: vannløselige og fettløselige. Felles for alle vitaminer er at de må tilføres kroppen utenfra. Det varierer hvordan de ser ut og hvilken effekt de har, men hvert lille vitamin har sin bestemte biologiske funksjon.

Fettløselige vitaminer

Vitamin A, D, E og K er fettløselige vitaminer og finnes mest i fete matvarer. De kan lagres i kroppen.

Vitamin A er synets vitamin

Vitamin A er nødvendig for synet. Vitaminet trengs også for at fosteret skal vokse og utvikle seg normalt, og for hud og slimhinner. A-vitaminmangel hos barn er uvanlig i Norge. A-vitaminmangel kan blant annet forårsake nattblindhet og nedsatt motstandskraft mot infeksjoner. Mangel på vitamin A er den viktigste årsaken til blindhet i verden.

Mat som inneholder ekstra mye A-vitamin

Vitamin A finnes i lever, leverpostei og annen innmat, fet fisk, ost og egg. I Norge er det ikke vanlig å tilsette A-vitamin til matvarer. Grønnsaker og rotfrukter inneholder karotenoider som kan omdannes til vitamin A i kroppen. Gulrot, men også andre oransje, røde og grønne grønnsaker og frukter inneholder mye karoten.

Anbefalt inntak per dag av vitamin A RE*

Barn 6–11 måneder (300 µg) Barn 12-23 måneder (300 µg) Barn 2-5 år (350 µg) *Retinolekvivalenter 

Vitamin D er bra for skjelett og tenner

Vitamin D er nødvendig for oppbyggingen av skjelett og tenner. I nyere tid har en del forskning vist at vitaminet også er av betydning for immunforsvaret.

Barn som får D-vitaminmangel kan utvikle rakitt, tidligere kalt engelsk syke, med blant annet krokete ben og krokete ryggrad som konsekvens. For å unngå denne mangeltilstanden anbefales alle barn et tilskudd av vitamin D opptil de er to år.

D-vitamin gis i form av D-dråper og er anbefalt til alle barn i Norge. (I Finland anbefales barn opptil 18 år å ta D-vitamintilskudd. I Danmark og i Sverige til 2 årsalderen, og i Norge gis D-vitamin i form av tran eller som D-dråper og anbefales til alle barn).

Voksne som får for lite vitamin D kan utvikle osteomalasi, dvs. at skjelettet blir mykt. Man tror også at det kan utvikles benskjørhet.

Solstråler gir mye vitamin D

D-vitamin dannes når huden får sol på seg i sommerhalvåret. En stor del av behovet for vitamin D dekkes på denne måten. Om vinteren dannes det derimot ikke vitamin D av sollyset hos oss i Norden. På vinterstid er vi derfor avhengige av vitaminet som finnes i maten, selv om en del er lagret i kroppen fra sommeren. Personer i Norden med mørk hud eller som dekker kroppen med klær, risikerer å få for lite vitamin D.

Mat som inneholder ekstra mye D-vitamin

Det er få matvarer som har et naturlig innhold av vitamin D. Fet fisk som laks, makrell, sild og strømming har høyt innhold av vitaminet. Også egg og kantareller inneholder en viss mengde. Lettmelk samt syrnede lettprodukter blir vanligvis tilsatt D-vitamin. Dessuten berikes lettmelk, margarin og noen oljer.

Anbefalt inntak per dag av vitamin D (µg)

Barn 6–11 måneder (10 µg) Barn 12–23 måneder (10 µg) Barn 2–5 år (10 µg)

Vitamin E er en beskyttende antioksidant

E-vitamin er en antioksidant og beskytter flerumettet fett mot nedbrytning. E-vitaminmangel hos barn er uvanlig, men det kan forekomme ved enkelte sykdommer.

Mat som inneholder ekstra mye E-vitamin

Vitamin E finnes i frø, nøtter, mandler, vegetabilske oljer, margarin, hvetekim, grønne bladgrønnsaker, avokado, fullkornprodukter, egg og melk.

Anbefalt inntak per dag av vitamin E (mg)

Barn 6–11 måneder (3 mg) Barn 12–23 måneder (4 mg) Barn 2–5 år (5 mg)

Vannløselige vitaminer

B-vitaminer og vitamin C er vannløselige vitaminer. Til gruppen B-vitaminer hører tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin, vitamin B6, vitamin B12, folat, pantotensyre og biotin.

B-vitaminene har mange ulike funksjoner og bidrar blant annet i stoffskiftet og blodproduksjonen. Det er uvanlig med B-vitaminmangel hos barn i Norden, det som forekommer oftest er mangel på folat og vitamin B12.

B-vitaminer finnes i en rekke ulike matvarer, i kjøtt, innmat, kornprodukter, fisk, skalldyr, grønnsaker, frukt og bær, ost, melk, syrnet melk og yoghurt, egg, erter, bønner og linser.

Folat er viktig for bloddannelsen og fosterutviklingen

Folat er et B-vitamin og finnes naturlig i maten. Hvis vitaminet produseres syntetisk, f.eks. for beriking av matvarer, kalles det folsyre. Folat er nødvendig for å kunne danne nye celler og røde blodlegemer. Det er også nødvendig for at fosteret skal utvikle seg normalt under graviditeten. Mangel på folat gir blodmangel og nedsatt immunforsvar. Dessuten øker risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret.

Mat som inneholder ekstra mye folat

Folat finnes først og fremst i grønne bladgrønnsaker og ulike typer kål, bønner, kikerter, linser, frukt og bær. Fullkornprodukter, nøtter og egg inneholder også folat.

Anbefalt inntak per dag av folat (µg)

Barn 6–11 måneder (50 µg) Barn 12–23 måneder (60 µg) Barn 2–5 år (80 µg)

Vitamin B12 er ekstra viktig for vegetarianere

Vitamin B12 er nødvendig for stoffskiftet, bloddannelsen og for at nervesystemet skal fungere. De som spiser en strengt vegetarisk kost (vegankost) og verken bruker melkeprodukter eller egg, risikerer å få mangel på vitamin B12. Eldre har dårligere evne til å ta opp vitaminet og kan også få mangel.

Mangel på vitamin B12 gir blodmangel og symptomer fra nervesystemet.

Mat som inneholder ekstra mye B12

Vitamin B12 finnes i animalske matvarer som kjøtt, lever, fisk, skalldyr, egg, melk og ost.

Anbefalt inntak per dag av B12 (µg)

Barn 6–11 måneder (0,5 µg) Barn 12–23 måneder (0,6 µg) Barn 2–5 år (0,8 µg)

Vitamin C er bra for å ta opp jern og bygger ben og brusk

Vitamin C (askorbinsyre) er en antioksidant. Vitamin C trengs blant annet for å bygge opp kroppens ben og brusk. Vitaminet letter også opptaket av jernet i maten.

C-vitaminmangel hos barn er uvanlig i Norge. Mangel kan gi skjørbuk, med blødninger i tannkjøttet, dårligere sårlegingsevne og økt mottakelighet for infeksjoner. Lett C-vitaminmangel kan gi tretthet og svakhet.

Mat som inneholder ekstra mye C-vitamin

Vitamin C finnes i frukt, bær og grønnsaker. For eksempel i appelsiner og andre sitrusfrukter, i paprika, blomkål, kiwi, jordbær, solbær og i kål av forskjellig slag.

Anbefalt inntak av vitamin C (µg)

Barn 6–11 måneder (20 µg) Barn 12–23 måneder (25 µg) Barn 2–5 år (30 µg)

 

Morsmelk anbefales til spedbarn opptil seks måneders alder.