Skip to main content

Grøt & Velling

Når kan jeg begynne å gi barnet mitt grøt? Inneholder HiPPs grøt sukker? Disse og mange lignende spørsmål om grøt og velling får vi fra nysgjerrige foreldre. På denne siden har vi samlet vanlige spørsmål og svar. 

Når kan jeg begynne å gi barnet mitt grøt?

Fullamming er anbefalt frem til 6 måneders alder. Du kan begynne å gi smaksporsjoner av grøt allerede fra 4 måneder hvis du opplever at barnet har behov for ekstra næring uteover melken og om barnet virker klar for mat. Se etter barnets signaler og snakk gjerne med helsesykepleier om innføring av fast føde. Grøt er mildt og godt likt av de minste barna, og pleier derfor å være enkelt å begynne med. Husk å gi bare små mengder, f.eks. fra fingeren, tilsvarende et kryddermål, i starten. Konsistensen på grøten bør ikke være for tykk siden barnet er vant med flytende konsistens siden fødsel. Mengde grøt og konsistens på grøten øker naturlig med alderen. 

Hva er forskjellen mellom HiPPs barnegrøter og vanlig havregrynsgrøt?

Alle HiPPs barnegrøter er beriket med jern og inneholder dobbelt så mye jern per porsjon sammenlignet med vanlig havregrynsgrøt. Med tanke på at jernbehovet øker ved 6-månedersalderen, når barnets jernlager begynner å ta slutt, anbefaler Statens næringsmiddeltilsyn industriprodusert grøt.

Inneholder HiPPs grøter sukker?

HiPPs grøter inneholder ikke tilsatt sukker. Derimot inneholder grøten melk, som bidrar med naturlig sukker i form av laktose. Grøtene våre fra 8 og 12 måneder er smaksatt med frukt, noe som også bidrar med små mengder fruktsukker. (Ifølge EU kan man kalle et produkt usukret så lenge det bare inneholder naturlig sukker.)

Hvor mye dekker én grøtporsjon?

Grøt er et smakfullt måltid som bidrar til energi, fiber og fullkorn og viktige næringsstoffer, som for eksempel jern, jod, kalsium, vitamin D og vitamin B12. En grøtporsjon gir blant annet 2 µg vitamin D, 3 mg jern og 190 mg kalsium. Det betyr at for barn under 1 år dekker én grøtporsjon 37,5% av dagsbehovet for jern, 20% av dagsbehovet for vitamin D og 35 % av dagsbehovet for kalsium.

Hvordan endrer grøtene seg etter alder?

For hvert alderstrinn blir grøtene litt grovere i konsistensen og får et litt høyere innhold av fiber og fullkorn. Innholdet av næringsstoffer, som blant annet jern, vitamin D, jod, kalsium og vitamin B12, endrer seg derimot ikke for grøtene mellom 6 og 12 måneders alder. På den måten vil en 6 måneders grøt gi like mye næring som en 8 måneders grøt. Vår 4 måneders grøt, HiPP Mild Havregrøt 4 mnd+, har et litt lavere innhold av enkelte næringsstoffer for å tilpasses et 4 måneders spedbarns behov, da morsmelk eller morsmelkerstatning er den største kilden til næring. Samtidig har barn født til termin, der mor har hatt god jernstatus i svangerskapet, et jernlager i kroppen som varer i omtrent 6 måneder. Jerninnholdet i vår 4 måneders grøt er av den grunn litt lavere enn de andre grøtene. 

Inneholder HiPP sine grøter melk?

HiPP sine grøter er laget av økologisk melk og korn, og beriket med vitaminer og mineraler. Økologisk melk er en god kilde til vitaminer og mineraler, er med på å gi en ønsket konsistens og gir en god smak på grøten. Våre grøter er ikke uten melkeprotein eller laktose.

Inneholder HiPP sien grøter gluten?

Helsemyndighetene anbefaler en gradvis introduksjon av gluten, tidligst fra 4 måneder. HiPP følger disse retningslinjene, og har tilpasset grøtserien etter dette. HiPP Mild havregrøt fra 4 måneder er en havregrøt som inneholder litt hvete, for å gi en mild introduksjon av gluten. HiPP Havregrøt 6 mnd+ er en ren havregrøt, men det er ikke benyttet glutenfri havre, så vi kan ikke si at den er glutenfri. De øvrige grøtene til HiPP i Norge inneholder flere ulike kornslag, derav blant annet fullkornsmel av havre, hvete, rug, bygg og spelt.

Hvordan bør gluten introduseres?

Norske helsemyndigheter anbefaler en gradvis introduksjon av gluten, tidligst fra 4 måneders alder, for å minske risikoen for at barnet skal utvikle cøliaki*. Fullamming er anbefalt frem til 6 måneders alder. Noen barn kan ha behov for litt fast føde før 6 måneders alder. Barn som får morsmelkerstatning kan med fordel få små smaksporsjoner før 6 måneders alder siden morsmelkerstatning ikke har variasjon i smak eller lukt.  Glutenholdige kornsorter er hvete, bygg og rug. Havre er naturlig glutenfritt, men produseres ofte på møller som produserer glutenholdige kornslag. Dersom ikke havre er merket glutenfri, kan man ikke være sikker på om havren er helt glutenfri eller om den kan være kontaminert med gluten.

*Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring. Helsedirektoratet, 2016.

Må man koke opp vann som skal blandes inn i grøten?

Kok opp vann til ca. 50 °C. Hell 1 dl vann i en skål. Tilsett ca. 4 ss pulver og rør rundt. La grøten stå ca. 1 minutt til ønsket konsistens oppnås. Kontroller temperaturen.

Kan jeg lage grøten selv?

Industrifremstilt grøt kan med fordel velges, da grøten har et høyt innhold av jern og andre vitaminer og mineraler. Men det går selvfølgelig helt fint om du vil lage grøten selv, så lenge den er tilpasset barns næringsbehov og konsistens. Hvis du foretrekker å lage din egen grøt er lurt å bløtlegge grynene eller melet en stund før man koker grøten. Bløtleggingen gjør at en del av mineralene og næringsstoffene blir lettere tilgjengelig for kroppen. Spesielt viktig er bløtleggingen for tilgjengeligheten av mineralet jern. 

Etter bløtlegging bør grøten kokes tykk på vann, for så å kjøles ned før morsmelk eller morsmelkerstatning tilsettes til ønsket konsistens. På denne måten blir grøten næringsrik og får en tilpasset konsistens for ditt barn utvikling- og alderstrinn.

Ved å innta vitamin C i samme måltid kan opptaket av jern fra vegetabilske kilder øke med opptil 25%. Vegetabilske kilder til jern er for eksempel grøt, korn, linser og belgvekster. Kilder til vitamin C er flere typer frukt, bær og grønnsaker.

Inneholder HiPPs velling jern?

Ja, Mild Fullkornsvelling fra 8 måneder og Fullkornsvelling fra 12 måneder er begge basert på tilskuddsnæring og har dermed et godt innhold av jern.

Hvilket næringsinnhold har velling?

HiPPs vellinger er basert på tilskuddsnæring og har dermed et godt næringsinnhold. De inneholder b.la. vegetabilsk olje, fiber, jern, vitamin D, kalsium og mange andre vitaminer og mineraler.

Inneholder vellingen deres gluten?

HiPPs vellingprodukter er laget av havre, som ikke inneholder gluten. Derimot er ikke vellingen laget av ren eller renset havre og kan derfor ikke spises av barn som har cøliaki.  

Inneholder HiPPs velling sukker?

HiPPs velling inneholder ikke tilsatt sukker. Derimot inneholder velling melk, som bidrar med naturlig sukker i form av laktose. (Ifølge EU kan man kalle et produkt usukret så lenge det bare inneholder naturlig sukker.)

Hvor mye velling kan jeg gi barnet mitt?

Det vanligste er at barn får velling til frokost, mellommåltid og/eller kveldsmat. Anbefalingen sier maks. 2–3 måltider med velling og grøt per dag.