Den viktige barnegrøten
Visste du at grøt faktisk er en god kilde til viktige næringsstoffer barn trenger for å vokse opp? Her vil du finne grunnleggende informasjon om grøt, grøtens gode egenskaper og næringsinnholdet.
Fullamming er anbefalt frem til 6 måneders alder. Du kan begynne å gi smaksporsjoner av grøt allerede fra 4 måneder hvis du opplever at barnet har behov for ekstra næring uteover melken og om barnet virker klar for mat. Se etter barnets signaler og snakk gjerne med helsesykepleier om innføring av fast føde.
Grøt er mildt og godt likt av de minste barna, og pleier derfor å være enkelt å begynne med. Husk å gi bare små mengder, f.eks. fra fingeren, tilsvarende et kryddermål, i starten. Konsistensen på grøten bør ikke være for tykk siden barnet er vant med flytende konsistens siden fødsel. Mengde grøt og konsistens på grøten øker naturlig med alderen.
Grøt er et smakfullt måltid som bidrar til energi, fiber og fullkorn og viktige næringsstoffer, som for eksempel jern, jod, kalsium, vitamin D og vitamin B12. En grøtporsjon gir blant annet 2 µg vitamin D, 3 mg jern og 190 mg kalsium. Det betyr at for barn under 1 år dekker én grøtporsjon 37,5% av dagsbehovet for jern, 20% av dagsbehovet for vitamin D og 35 % av dagsbehovet for kalsium.
Er det noe mer du lurer på om våre barns grøt? På denne siden har vi samlet vanlige spørsmål og svar.