Morsmelk og amming

Morsmelk er den beste næringen for spedbarn. De første seks månedene klarer de fleste barn seg utmerket på bare morsmelk. Morsmelken har en sammensetning som er tilpasset barnets behov, og den har dessuten en rekke positive egenskaper, blant annet beskytter den mot infeksjoner. Derfor er det verdifullt om du kan amme barnet ditt.

Når og hvor ofte spiser en baby?

Tilby babyen brystet når han eller hun er sulten. Kroppen er fantastisk og tilpasser raskt melkeproduksjonen etter hvor mye barnet vil ha og trenger. Vil babyen plutselig spise oftere, er det et tegn på at han eller hun trenger mer mat, og da økes produksjonen slik at babyen i løpet av noen dager er fornøyd med det "vanlige" tempoet igjen.

Får babyen min nok melk?

Den mengden babyen drikker kan variere fra måltid til måltid og fra dag til dag. Et tegn på at babyen får i seg nok melk, er at han/hun har full bleie 4–5 ganger om dagen.

Hva skal man tenke på ved amming?

Amming er mer enn bare mat for barnet, og det kan ta tid å lære seg teknikken. Hvis du er det minste usikker, så spør jordmor eller helsestasjon om råd og hjelp.

Jordmødre er spesialutdannet for å hjelpe til med ammeproblemer, så de har hørt alle spørsmålene og sett alle problemene før.

Når og hvordan avvenner man?

Det er bare barnet ditt og du selv som bestemmer når det er på tide med avvenning fra ammingen. Det finnes ingen bestemte råd eller regler for når dette skal skje, så lytt til barnets behov, vilje og ønsker. Tidligst fra firemånedersalderen kan du begynne å gi smaksporsjoner til barnet.