Dagsmeny

Atferdsgrunnlaget legges tidlig, og det er derfor viktig å gi barna en god start på livet med gode og sunne vaner. Å spise regelmessig er viktig for å spre dagens måltider og for å oppnå et jevnt næringsinntak. Mellom hovedmåltidene trenger både barn og voksne å fylle på med energi for å klare seg gjennom dagen. Morsmelk og morsmelkerstatning er gode mellommåltider for de små, og det samme gjelder jernberiket grøt eller velling. Liker barnet brødskiver, kan de varieres med forskjellig pålegg, f.eks. smøreost, avokado, prim eller leverpostei. Server gjerne sammen med litt frukt, bær eller grønnsaker.

Frokost

Morsmelk eller morsmelkerstatning, barnegrøt eller velling. (Til sammen bør det ikke være mer enn tre velling- og grøtmåltider per dag. Barnet trenger også å venne seg til annen mat og øve seg på å tygge mat med grovere konsistens.)

Mellom-måltid

Gjerne en frukt.

Lunsj

Poteter, pasta, ris, brød, bulgur eller lignende er en god base i måltidet, sammen med rotfrukter og grønnsaker. Kjøtt, fisk, kylling, egg, bønner, linser eller tofu gjør måltidet komplett. Avslutt gjerne med litt frukt eller bær. Frukt og bær inneholder vitaminer, blant annet C-vitamin, som hjelper barnet å ta opp jernet som finnes i maten.

Mellommåltid II

Barnegrøt, frukt eller fruktpuré.

Middag

Middagen bør være sammensatt av og inneholde lignende råvarer som lunsjen. Husk å variere valget av proteinkilde.

Kveldsmat

Morsmelk eller erstatning, barnegrøt eller velling.

Brødskiver

Når barnet begynner å tygge, kan du også begynne å gi brødskiver som mellommåltid. Husk å velge mykt brød, og skjær gjerne av skorpene. Hvis du velger smørepålegg og skjærer brødet i biter, er det lettere for barnet å spise på egen hånd.