Den viktige grøten

Grøt er den eldste varmretten vi kjenner til og er gjerne den første maten barnet introduseres for. Grøt passer både til frokost, formiddagsmat, mellommåltider og kvelds. Har man små barn som nettopp har begynt å spise er det ekstra hyggelig når hele familien kan spise det samme.

Variasjonsmulighetene for grøtmåltidet er mange!

Hipps grøter er lett fordøyelig og mettende. De er rike på næringsstoffer, og er en god kilde til proteiner, langsomme karbohydrater, umettet fett, fiber, jern og andre viktige vitaminer og mineraler. Grøtmåltidet er raskt, lettvint, billig og godt, og kan varieres med forskjellige kornslag og smakstilsetninger. Prøv deg gjerne frem med hjemmelaget grøt kokt på hirse, bygg, eller sammalt spelt. Start med å tilsette morsmelk eller morsmelkerstatning, og bytt gradvis over til tilskuddsblandinger som er særlig rike på jern. Unngå salt og vent med kumelk i grøten til barna er ett år. Lag gjerne en stor gryte med grøt til frokost. Da kan du varme den opp igjen til kvelden med litt mer væske (rør godt), eller du kan lage deilige lapper til kaffen.   

Variasjonsmulighetene er store, og bare fantasien setter grenser for hva grøt kan smake og brukes til. Husk at små barn har små mager, og samtidig et stort behov for næringsstoffer og energi. Derfor må den første maten og grøten som gis være både energitett og næringsrik.

HiPP følger helsedirektoratets anbefalinger om jernberiket grøt som et trygt og sikkert alternativt når barnet starter med fast føde

Det er viktig at den første maten er jernrik siden barnets medfødte jernlagre er tomt ved 6 måneders alder. Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at industrifremstilt grøt med fordel kan velges når barnet skal begynne med fast føde.

 

HiPPs økologiske grøter har et høyt jerninnhold og inneholder jern av typen jernsulfat. Jernsulfat er et godt tilgjengelig berikningsjern. I tillegg til det viktige jernet, er grøtene en god kilde til blant annet jod, kalsium, vitamin D og vitamin B12, samt andre viktige næringsstoffer. De inneholder naturlige sukkerarter fra økologisk melk og mel av ulike kornslag og noen inneholder frukt og bær. Grøtene som er basert på fullkorn gir et høyere fiberinnhold og bidrar med en ekstra god og fyldig smak. 

HiPPs grøter er uten tilsatt sukker, fruktjuicekonsentrat og enzymbehandlet mel.  

JERN - avgjørende for vekst og immunforsvar

Barn født til termin av mødre med god jernstatus har et medfødt jernlager som varer i omtrent 6 måneder. Fra 6 måneders alder er det viktig at barnet får tilstrekkelig med jern fra mat og drikke. Jern er viktig for blodets oksygentransport i kroppen. Grøt er en ypperlig kilde til jern, så fremt grøten er laget av jernrike kornslag. En kilde for jern kan vare: korn (havre, hirse, bygg, quinoa og sammalt hvete) eller havremel. Vitamin C fremmer opptaket av jern i kroppen, dersom det inntas i samme måltid.

TIPS: Tilsett gjerne litt bær, frukt eller grønnsaker som inneholder vitamin C i grøten. Grønnsaker har ofte en litt mer bitter smak enn frukt og bær, og kan på den måten hjelpe til med å venen barnet til at ikke alt må smake søtt. Det er absolutt ingenting i veien for å gi en grøt som er naturell på smak, heller tvert imot for å venne barnet til nøytrale og rene smaker.


JOD - viktig for normal vekst og utvikling hos barn

Jod er et essensielt sporstoff som bidrar til at kroppen produserer viktige hormoner. Disse hormonene er viktige for vekst og utvikling av hjernen og nervesystemet hos foster og små barn, og er helt nødvendig for energiomsetningen i kroppen hele livet (Henjum og medarbeidere, 2007). Gode kilder til jod er hvit fisk, melk og meieriprodukter. HiPP sine grøter har et høyt innhold av jod. 


KALSIUM - den viktigste byggesteinen i skjelett og tenner

Kalsium er også viktig for at blodet skal koagulere og for normal funksjon av muskler og nerver i kroppen. En porsjon grøt gir 190 mg kalsium og dekker 35% av dagsbehovet for kalsium.  


VITAMIN D - Viktig for immunforsvaret og oppbygning av skjelett og tenner

Vitaminet regulerer innholdet av kalsium og fosfor i blodet og spiller på den måten en viktig rolle for kalsiumopptaket i tarmen og mineraliseringen av nydannet beinvev. 1 grøtporsjon gir 2,1 µg vitamin D


VITAMIN B12nødvendig for energiomsetningen i kroppen og for normal nervefunksjon