Allergier & barn

Allergier og barnemat – hva bør du tenke på som småbarnsforelder?
Er barnet ditt allergisk, eller mistenker du at han eller hun er allergisk mot noen matvarer? Vi går gjennom noen vanlige tegn på allergi, samt hva du skal gjøre og tenke på når det gjelder barnematen.

Barnemat og allergier er ikke alltid lett å kombinere. Et barn som har matallergi eller matvareallergi, som det også heter, kan ikke spise enkelte matvarer. Hvorfor et barn blir allergisk, vet man ikke. Det kan være arvelig, men også miljøet spiller inn. Mange barn vokser av seg matvareallergiene. Oftest er det allergier mot f.eks. melk og egg som er noen av de vanligste hos småbarn. Disse kan barna vokse av seg, mens de derimot ikke vokser av seg nøtteallergi.

Tegn på matallergi

Matallergi betyr at kroppens immunforsvar reagerer på noe man har spist. Vanlige symptomer kan være utslett, kvalme og brekninger, magesmerter med diaré eller forstoppelse. Også kløe og opphovning i munn og hals samt problemer med å puste er allergiske reaksjoner. Hvis spedbarn eller småbarn ikke går opp i vekt eller vokser i takt med sine jevnaldrende, kan det også være tegn på matvareallergi. Les mer om matallergi på www.helsenorge.no og www.naaf.no

Når du har mistanke om at barnet ditt er allergisk

Når du har et barn som er allergisk mot mat, stiller det en rekke krav til deg som forelder. Du må utelukke det barnet reagerer på. Hvis barnet er allergisk mot melk og egg, må du unngå disse ingrediensene i maten. Hvis barnet har cøliaki, må du velge barnemat uten gluten. Dessuten må du passe på at barnet får i seg tilsvarende næring via andre kilder, slik at det kan vokse og utvikle seg. Det første du skal gjøre hvis du mistenker matallergi hos barnet ditt, er derfor å kontakte fastlegen eller helsesøster. Der kan du få god hjelp, og alt starter med å få fastslått hvilken mat barnet er allergisk mot og hva du skal erstatte den med.

Mat som barn bør unngå

Fra et allergisynspunkt finnes det ingen generelle anbefalinger om at man bør unngå bestemte typer mat eller næringsstoffer for å forebygge. Derimot skal små barn ikke spise nitratholdige grønnsaker før 1 års alder, helsekostprodukter, kaffe og energidrikker, upasteurisert melk eller honning. Dette er fordi de kan inneholde stoffer som kan være skadelige for barnet. Du bør også være forsiktig med riskaker, risdrikker og salt. Hvis du har et barn med glutenintoleranse, kan du også velge maisbaserte produkter og ikke bare risbasert grøt og velling.

Tenk på innholdet

Når du vet hva barnet er allergisk mot, begynner en helt ny tid med planlegging av måltider og innhold. Lager du all barnemat selv, vet du nøyaktig hva den inneholder og hva barnet får i seg. Men det er ikke alltid lett å ha tid til å planlegge og forberede alle måltidene i løpet av uken. Hvis du gir barnet ferdigmat, er det derfor viktig å lese innholdsdeklarasjonen nøye allerede i butikken, slik at du ikke kommer hjem med noe som barnet ikke kan spise.