Skip to main content

Spørsmål & svar

Velkommen til spørsmål og svar. Her er det samlet svar på ofte stilte spørsmål fra både foreldre og helsepersonell. Finner du ikke svar på det du lurer på, kontakt meg her!


Hva er forskjellen mellom HiPP Combiotik 1 og 2?

HiPP Combiotik 1 og HiPP Combiotik 2 er skreddersydd for spedbarn. Vår morsmelkerstatning HiPP Combiotik 1 er komplett næring for barn ved fødselen opp til 6 måneders alder. Den inneholder alle næring som barnet trenger under de første seks levemånedene. Om barnet har behov for tilskudd av vitamin D avhenger av mengden Combiotik 1. Dersom barnet drikker mer enn 670 ml Combiotik om dagen, dekkes anbefalt dagsdose med vitamin D som er 10 µg. 

Combiotik 2 kalles for tilskuddsblanding og er tilpasset for barn fra 6 måneders alder. Combiotik 2 inneholder dobbelt så mye jern som Combiotik 1. Ettersom jernbehovet øker ved 6 måneders alder anbefales det å bytte til HiPP Combiotik 2 ved 6 måneders alder. I tillegg til mer jern, inneholder også Combiotik 2 blant annet litt mer fiber (GOS), protein, energi og vitamin D. 

Hva er prebiotika?

Prebiotika er ikke- fordøyelige oligosakkarider - en form for fiber som blant annet finnes naturlig i morsmelk. Ettersom de ikke fordøyes (spaltes) i magesekk ogtynntarm, når de tykktarmen der de metaboliseres av naturlige bakterier. Prebiotika stimulerer tilveksen av sunne bifidusbakterier og lactobaciller i tarmen.

Er det behov for tilskudd av vitamin D når barnet får morsmelkerstatning og tilskuddsblanding?

Helsedirektoratet anbefaler at alle spedbarn bør få i seg 10 mikrogram (µg) vitamin D hver dag. Mengden tilsvarer 400 IE (internasjonale enheter). September 2020 ble rådene om tran og vitamin D dråper endret i Norge. Nå anbefales ikke tran det første leveåret. Barn som får morsmelkerstatning har ikke behov for tilskudd. Til barn som får morsmelk anbefales vitamin D dråper fra 1 ukes alder. 5 dråper vitamin D inneholder 10 µg vitamin D, men følg anvisning på pakken. Vitamin D er et fettløselig vitamin og mengden bør ikke overstige 25 µg per dag over tid for spedbarn under 6 måneder og 35 µg for spedbarn 6-12 måneder.

  • HiPP Combiotik 1 inneholder 1,5 µg vitamin D per 100 ml.
  • HiPP Combiotik 2 og 3 inneholder 1,6 µg vitamin D per 100 ml.

 

Når skal HiPP Combiotik 3 brukes?

HiPP Combiotik 3 er en økologisk  tilskuddsblanding fra 10 måneders alder og er skreddersydd for små barn. Den inneholder mer jern enn HiPP Combiotik 2 og kan brukes som komplement til den vanlige maten. HiPP Combiotik 3 kan gjerne anbefales som jernkilde til barn som ikke spiser jernberiktet grøt eller som har få jernrike matvarer i kosten. HiPP Combiotik 3 gir et bra næringstilskudd og bidrar blant annet med omega- 3 fettsyrer, jern, jod og D-vitamin. Den kan med fordel serveres fra kopp eller glass og kan brukes som en ingrediens i grøt, pannekaker, smoothies mm.

Hva er forskjellen mellom industrifremstilt barnegrøt og hjemmelaget grøt?

Industrifremstilt barnegrøt følger strenge retningslinjer for produksjon av barnemat. Den er skreddersydd for småbarns behov og inneholder viktige næringsstoffer, som jern, vitamin D og omega-3 fettsyrer. Helsedirektoratet anbefaler 1-2 porsjoner med jernberiket barnegrøt om dagen. Dersom man foretrekker hjemmelaget grøt, bør man brukehele korn og gryn som bløtlegges før bruk og gjerne tilsette morsmelke lelr morsmelkerstatning for å sikre en god sammensetning av energi og næringsstoffer.

Hvilke næringsstoffer er det ekstra viktig å tenke på når det gjelder spedbarn?

Jern
Spedbarn har et medfødt jernlager som varer i omtrent 6 måneder, avhengig av mors jernstatus i svangerskapet. Når dette medfødte jernlageret begynner å ta slutt, er det viktig at barnet får tilstrekkelig med jern fra mat og drikke. Våre tilskuddsblandinger er anbefalt fra 6 måneders alder og 10 måneders alder og har et jerninnhold som passer for barn i denne aldersgruppen. I tillegg har våre grøter et godt innhold av jern og finnes i ulike alderstrinn. Andre viktige jernkilder er leverpostei, kjøtt, jernberiket prim og brunost, fisk, bønner, kikerter, linser, aprikoser, havregryn og tofu.

Omega-3 & -6 fett
Disse flerumettede fettsyrene er viktig for at hjernen og øynene skal kunne utvikles og for at kroppen skal kunne bygge og reparere celler. De påvirker også reguleringen av blodtrykket, nyrefunksjonen og vårt immunforsvar. For foster og små barn er omega-3 og -6 fettsyrer nødvendige for at de skal vokse og utvikles normalt. 

Omega- 3 fettsyrer finnes i fet fisk, linfrø, rapsolje og valnøtter, samt HiPPs grøt og HiPP Combiotik 1-3. Våre varmretter inneholder også omega-3.

Omega-6 fettsyrer finnes i mais-, solsikke, rapsolje og i sesamfrø, samt HiPPs grøt og samtlige HiPP Baby Combiotik produkter som er skreddersydd for spedbarn.

Vitamin D
Vitamin D er viktig for å ta opp kalsium og fosfor fra tarmen, og er på den måten veldig viktig for skjelett og tenner. Vitamin D spiller også en viktig for immunforsvaret. Fet fisk, tran, egg, kantareller, D-vitaminberikede meieriprodukter, samt oljer er gode kilder til vitamin D. HiPPs grøter og Combiotik 1-3 inneholder vitamin D.

Kalsium
Sammen med vitamin D sørger kalsium for oppbyggingen av skjelett og tenner. Kalsium er viktig for at blodet skal kunne koagulere og for å opprettholde en normal nerve- og muskelfunksjon i kroppen. Meieriprodukter som melk, youghurt og ost har et naturlig innhold av kalsium. HiPPs morsmelkerstatning, tilskuddsblandinger, grøt og velling er skreddersydd for spedbarn og inneholder også kalsium. En mindre mengde kalsium finnes i grønne bladgrønnsaker, nøtter og frø.