Meny

Naturlig banandyrking i Costa Rica

I HiPP kjøper vi alle våre bananer fra et rettferdig handel-prosjekt i provinsen Talamanka i Costa Rica. Der dyrkes bananene på naturlige felt i jungelen, i stedet for på store anlagte plantasjer. Dyrkingsfeltene passes av ca. 1000 småbønder, og all dyrking skjer selvsagt helt uten bekjempingsmidler.

Dyrkingen skjer på en naturlig måte som ikke påvirker jungelens vegetasjon eller menneskene som bor der. Plantene står ikke like tett som på plantasjer, men i tilstrekkelig stor avstand fra hverandre til at man skal kunne hindre spredning av angrep ved ganske enkelt å fjerne planten som er angrepet.

Under disse naturlige forholdene trives den gamle klassiske arten "Gros Michel", som ikke kan dyrkes på store sprøytede plantasjer. Gros Michel-bananer dufter fantastisk og har den perfekte sødmen for bruk i barnemat.

I løpet av de 20 årene HiPP har kjøpt inn bananer fra dette naturvernområdet, har de to innfødte stammene som lever der, fått stadig bedre leveforhold. Deres langtidskontrakt med HiPP gir en trygg og sikker inntektskilde, noe som er sjeldent for små familiebedrifter i området. Det er kvinnene som er drivkraften bak banandyrkingen. I dag nyter over 10 000 personer i regionen godt av prosjektet, direkte eller indirekte.