Meny

Når kan man begynne med smaksporsjoner?

Når bør du begynne å gi smaksporsjoner til babyen? Og hva slags mat skal du da velge? Vi hjelper deg å finne ut når og hvordan du best kommer i gang. Les vår artikkel og etabler gode matvaner allerede fra tidlig alder.

Det er kanskje ikke helt selvsagt når du skal begynne å gi babyen smaksporsjoner. Dersom barnet har det bra og blir mett av morsmelk og/eller morsmelkerstatning, er det, ut fra et ernæringsmessig synspunkt, ingen grunn til å gi annen mat i de første seks månedene. Ved seksmånedersalderen kan det imidlertid være greit å gi små smaksporsjoner på annen mat, parallelt med det barnet er vant med fra før. Antakelig kommer du til å merke når barnet er klar for å smake på vanlig mat. Men alle barn er forskjellige. En del er tidlig interessert i maten du spiser, mens andre absolutt ikke vil ha det du serverer dem. Når barnet ser lengselsfullt på skjeen din og studerer familien nøye når dere spiser middag, da er tiden inne. Du kan tidligst gi bittesmå smaksprøver fra 4 måneder.

Smaksporsjoner – hvor mye skal du gi?

Er barnet tidlig interessert i mat, kan du la barnet få små smaksprøver fra din egen mat ved å la barnet få litt på tungen. Smaksporsjonene bør ikke være større enn et kryddermål og maten må være myk, slik at den er lett å svelge. Overgangen til vanlig mat skal skje langsomt og øke gradvis. Det spiller ingen rolle når på dagen du gir smaksporsjonen, for en del barn fungerer det best til lunsj, og for andre til middag eller mellommåltid. Det er bra at barnet ikke er for mett, sulten eller trett når man tilbyr smaksprøver, fordi dette kan gjøre det vanskelig å introdusere vanlig mat. De aller første smaksporsjonene kan bestå av fruktpureer eller barnegrøt. Du kan velge ferdige økologiske pureer fra HiPP, som Banan og fersken, Pærepuré, Gulrot og potet, eller smoothie med smak av Gulrot, mango og banan fra fire måneder. Ved 4–6 måneders alder kan du begynne å gi barnet litt mat med gluten. Gluten finnes i hvete, rug og korn, men bare i små mengder i havre. Ved å introdusere gluten mens barnet fremdeles ammes, reduseres risikoen for at barnet skal utvikle glutenintoleranse.

En aktiv tid i utviklingen

Barnet blir mer aktivt og nysgjerrig ved 6–8-månedersalderen. Det både vil og kan gjøre ting selv, som å holde skjeen, gripe mat med hendene og drikke av kopp. I denne alderen inneholder fremdeles morsmelk eller morsmelkerstatning store deler av den næringen som barnet trenger. For å dekke det økte behovet for jern og andre næringsstoffer trenger barnet tillegg av vanlig mat. Når barnet er mellom 8–12 måneder gammelt, er det fint å gå over til hele måltider med frokost, hovedmåltid og mellommåltid. Når barnet er klart for det, kan du begynne med hele porsjoner med pureer av kjøtt, fisk eller grønnsaker, men gi også hele porsjoner av HiPPs økologiske grøt og velling som er beriket med jern, kalsium og vitamin D. Husk at grøtmengden ikke bør overstige tre mål per dag. HiPPs matretter er sammensatt for å dekke barnets næringsbehov i denne alderen, og du kan lese mer her.