Meny

Vi spør ernæringsfysiologen – fordeler med HiPPs økologiske grøt og velling

Den viktigste grunnen til å velge økologisk mat er å verne om miljøet. Men det kan jo også være deilig å vite at det man gir barnet sitt har vokst uten kjemiske sprøytemidler, og at det er marihøner som har voktet og vernet avlingen? Les mer om fordelene med å velge HiPPs økologiske grøt.

Grøt er noe de aller fleste barn spiser i sine første leveår. Iblant kanskje flere ganger om dagen. I Norge anbefales maksimalt tre måltider med grøt om dagen.

Vi spør ernæringsfysiologen

Vi har spurt Agneta Kjällman, nordisk ernæringsansvarlig hos HiPP barnemat, om fordelene med økologiske grøt.

– De største fordelene med HiPPs økologiske grøt er at de inneholder tilskuddsblanding med ulike vitaminer og mineraler. De har en god ernæringssammensetning som er tilpasset for barn, og utgjør derfor et godt innslag i et variert og balansert kosthold, svarer hun.

Ettersom jernbehovet øker i seksmånedersalderen, er det viktig at barna også får annen mat som supplement til morsmelk eller morsmelkerstatning. Da kan grøt og/eller velling passe bra. Det er ofte populære måltider og passer til frokost, mellommåltid eller kveldsmat.

Og hvis barnet ikke blir helt mett bare på morsmelk eller erstatning, kan man begynne å gi smaksporsjoner av grøt, poteter eller grønnsakspureer. Man bør imidlertid ikke gi smaksporsjoner før tidligst fra 4–6 måneder.
 
– Man skal ikke gi tidligere enn 4 måneder, og smaksprøven bør være bitteliten, legger hun til.

Velg blant flere

I HiPPs sortiment finnes flere varianter av økologisk grøt å velge mellom, avhengig av alderen på barnet ditt.

HiPPs grøter passer som smaksporsjon fra 4 og 6 måneder. HiPP Mild Havregrøt er en mild havregrøt som inneholder litt gluten. Norske helsemyndigheter anbefaler en gradvis introduksjon av gluten. 

HiPPs  Havregrøt naturell fås fra seks måneder, og den kan du selv smaksette med most frukt eller fruktpuré.

Fra åtte måneder har du både en Fullkornsgrøt naturell og en Fullkornsgrøt med smak av banan og plomme som alternativ. Når barnet ditt er 12 måneder, kan det også få Flerkornsgrøt med bær og fra 18 måneder kan man gjerne velge Fullkornsgrøt med frukt. 

Den største forskjellen på HiPPs grøter er konsistens og innholdet av fiber og fullkorn. Konsistensen blir grover ved høyere alderstrinn på grøten. Det er viktig at barnet får en grovere konsistens på grøten og annen mat etterhvert som det vokser for å stimulere munnmotorikk. Å stimulere munnmotorikken er viktig for språkutviklingen til barnet. 

Innholdet av fullkorn øker også ved økende alderstrinn på grøtene. Barnets tarmsystem modnes etterhvert som barnet vokser og blir eldre. En gradvis økning av fullkornsmengden er gunstig for å følge modningsgraden til tarmen. Ved for mye fullkorn og fiber i tidlig alder, kan barnet få magevondt og lettere bli forstoppet.