Smaksporsjoner og tålmodighet

Når bør du begynne å gi smaksporsjoner til babyen? Og hva slags mat skal du da velge? Vi hjelper deg å finne ut når og hvordan du best kommer i gang. 

Det er mye barnet ditt skal lære seg etter hvert som det blir større. Å lære å spise mat er en ting, med de skal også håndtere og holde maten i munnen, vende seg til å spise forskjellige strukturer, forskjellige temperaturer og smaker. Å spise vanlig mat tar lang tid å lære seg for alle barn. Noen barn må teste samme smak mange, mange, ganger, og for andre barn kan det gå raskere. Ikke stress, men la barnet lære å spise maten i sitt eget tempo. De første 6 månedene er det tilstrekkelig å gi barnet morsmelk eller morsmelkerstatning. I tillegg til D-dråper. Er barnet tidlig interessert i mat, kan du la barnet få små smaksprøver fra din egen mat gjennom å la barnet få litt på tungen. Smaksporsjonene bør ikke være større enn et kryddermål, og maten må være myk, slik at den er lett å svelge.

Overgangen til vanlig mat skal skje langsomt og øke gradvis. Det spiller ingen rolle når på dagen du gir smaksporsjonen, for noen barn fungerer det best til lunsj, og for andre til middag eller mellommåltid. Det er bra at barnet ikke er for mett, sulten eller trett når man tilbyr smaksprøver, fordi dette kan gjøre det vanskelig å innføre vanlig mat. Dersom barnet kniper munnen sammen, vender hodet vekk eller viser på andre måter at han/hun ikke vil, så er det for tidlig å introdusere vanlig mat. For å sakte med sikkert introdusere barnets mage for gluten, kan du la barnet smake en liten skive med hvitt brød, eller en liten skje med babygrøt tilpasset barn i 4 måneders alder.

Barnet blir mer aktivt og nysgjerrig ved 6–8-månedersalderen. Det både vil og kan gjøre ting selv, som å holde skjeen, gripe mat med hendene og drikke av en kopp. I denne alderen bidrar fremdeles morsmelk eller morsmelkerstatning til store deler av den næringen som barnet trenger. For å dekke det økte behovet for jern og andre næringsstoffer, trenger barnet tillegg av vanlig mat. Når barnet er mellom 8–12 måneder gammelt, er det fint å gå over til hele måltider med frokost, hovedmåltid og mellommåltid.

Er det noe jeg ikke skal gi barnet mitt når vi begynner med smaksporsjoner?

Ja, vent med rødbetesaft og grønne bladgrønnsaker som salat, spinat eller ruccola til barnet ditt er 1 år. Ikke gi grønne poteter eller poteter med skall, men skrell alltid potetene du gir serverer barnet ditt. Du bør ikke gi honning til et barn under 1 år eller upasteurisert melk. Ris- og risprodukter kan inneholde for høye nivåer av arsen, og derfor bør du ikke gi riskaker eller riskrink til barnet ditt. Ikke server ris, risnudler, risgrøt og lignende flere enn ved 4 anledninger i uken. Du skal heller ikke gi fennikel eller hele peanøtter / nøtter. Du kan introdusere peanøtter / nøtter før babyen er 1 år, men hold et øye med barnet underveis for å passe på at det ikke setter seg fast i halsen.

Hva med salt?

Det er kjent at for mye salt kan øke blokktrykket, og at et økt blokktrykk som barn kan vedvare til voksen alder. Rådet er derfor at du skal være forsiktig med salt mat og å unngå salt snacks. Hvis barnet ditt spiser den samme maten som familien spiser, tar du bort litt av maten som skal til barnet før du salter middagen til resten av familien, eller lar de voksne heller salte maten på tallerkenen. Bruk imidlertid andre krydder som dill, persille, oregano, basilikum og koriander, slik at maten smaker godt også for babyen din. Barn er ikke redd for smaker, de smaker faktisk dobbelt så mye som voksne og på denne måten vender de seg fort til ulike smaker på mat.

Hvis du fremdeles er usikker på noe, kan du alltid kontakte vår ernæringsrådgiver via dette kontaktskjemaet. Lykke til med matreisen din!