Flaskemating

Spisestunden er ikke bare mat, det er også en stund for nærhet, hudkontakt og samspill mellom foreldrene og barnet. Disse faktorene er like viktige uansett om man gir barnet morsmelk eller morsmelkerstatning med tåteflaske. Det er viktig å prøve å skape et rolig miljø under matingen for å stimulere sultfølelsen og fordøyelsen til barnet. Gjennom berøring under matingen frigjøres hormonet oksytocin, som gir barnet en ekstra dose fred og ro.

Hudkontakt letter samspillet mellom barnet og foreldrene, det gjør også barnet rolig og gjør at det lettere holder en passelig temperatur. Ved flaskemating er det bra om barnet halvt sitter, gjerne på fanget slik at man også kan holde øyekontakt under spisingen. Det er fint å holde flasken stille og ikke presse hvis barnet vil ta en pause i matingen eller viser tegn på metthet.

Flaskemating og behandling av morsmelk

For foreldre som av ulike årsaker velger å gi morsmelk på flaske, finnes det ulike måter å pumpe ut melken på før man gir den. Man kan håndmelke eller bruke brystpumpe. Det går fint å samle melk fra flere omganger med pumping, men melken skal avkjøles separat. Den ferske morsmelken kan oppbevares i opptil tre døgn i kjøleskapet (ikke i døren), og det er også mulig å fryse morsmelk. Les mer på Ammehjelpens hjemmeside om å ta vare på morsmelk.

Flaskemating med morsmelkerstatning

Rådfør deg alltid med helsestasjonen før du gir morsmelkerstatning. For å redusere risikoen for at det dannes skadelige bakterier, er det viktig å blande morsmelkerstatningen på riktig måte. Følg anvisningene på pakken og vær nøye med alltid å rengjøre flasken ordentlig.

Gode råd for flaskemating

  • Bruk en grundig rengjort flaske med en smokk som har et passe stort hull. En smokk med for stort hull gjør at erstatningen renner for raskt, og barnet kan da miste sugeteknikken. En smokk med for lite hull gjør at matingen går for sakte, og barnet risikerer da å bli trøtt før det har fått i seg nok næring. En passelig matestund bør ta ca. 10-20 minutter.
  • Det går også fint å gi erstatning i kopp eller nebb-kopp. Har du planer om å fortsette å amme kan det være lurt å unngå å gi barnet flaske, for at ikke sugeteknikken til barnet skal bli ødelagt.
  • Gi mat når barnet viser tegn på sult, og ikke etter klokken.
  • Vær nøye med alltid å følge tilberedningsanvisningen på pakken.
  • Kom tett inntil barnets kropp for å øke tilknytningen. Barnet lærer seg raskt å kjenne igjen foreldrenes stemmer, dufter og bevegelser, noe som skaper en trygghet for barnet.
  • Stryk flasken rundt munnen til barnet, det fører ofte til at barnet gaper og viser interesse. Gi flasken til barnet, og vinkle den slik at barnet ikke svelger unødig med luft. Sjekk at barnets lepper er lukket ordentlig rundt smokken for en god sugeteknikk.
  • Bytt på å ha barnet på høyre og venstre arm, og husk å ha øyekontakt under matingen.
  • La barnet bestemme når det er mett. Ikke press barnet hvis det viser tegn på metthet, men du kan gi mer hvis barnet fremdeles smatter med leppene.
  • På samme måte som amming er flaskemating et samspill som man må lære seg sammen med barnet. Pass på å ha en koselig stund og sørg for rolige og vakre omgivelser.