6-8 måneder

Barnets utvikling

I 6–8-månedersalderen er det vanlig at barnets første tenner titter frem. Det kan variere når barnet får sin første tann, en del blir født med tenner, mens andre får sin første tann etter at de har fylt ett år. Det er vanlig at barn sover dårlig, blir urolige og får feber i forbindelse med de første tennene.

Når barnet har fått sine første tenner, er tiden inne for å introdusere mat med litt større biter. Det er viktig at barn får prøve å spise litt grovere konsistens for på denne måten å trene tyggemotorikken. Det kreves trening før barnet kommer i gang med å tygge og svelge ordentlig, og underveis er det vanlig at noen biter kommer ut igjen mens andre går bra å svelge. For å gjøre det lettere å innføre grovere mat kan du mose noen biter og la dem bli gradvis større etter hvert som tiden går. Det kan også fungere å servere større biter som er myke, f.eks. kokt potet eller banan.

Tid for smaksporsjoner

Når barnet er seks måneder, er tiden inne for å begynne å venne det til å spise vanlig mat. Å lære seg å spise vanlig mat er en utviklingsprosess som går i flere trinn. Det første er at barnet får lære seg å kjenne og klemme på maten. Etterpå får barnet teste nye konsistenser og smaker og lære seg å spise med skje og øve på tyggemotorikken. Fortsett å amme eller gi morsmelkerstatning som vanlig i denne perioden. Ettersom morsmelk og erstatning inneholder så mye næring, behøver du ikke å være urolig hvis barnet vil ta det sakte. Overgangen til vanlig mat skal skje langsomt og øke gradvis. Det spiller ingen rolle når på dagen du gir smaksporsjonen, for en del barn fungerer det best til lunsj, og for andre til middag eller mellommåltid. Det er bra at barnet ikke er for mett, sulten eller trett når man tilbyr smaksprøver, fordi dette kan gjøre det vanskelig å introdusere vanlig mat.

Grøt eller velling

Både grøt og velling er næringsrike måltider med høyt jerninnhold. HiPPs grøter og vellinger er basert på tilskuddsnæring som inneholder alle nødvendige vitaminer og mineraler. Fra fødselen og frem til seksmånedersalderen har barnet et medfødt lager av jern. Når barnet er seks måneder gammelt er lageret oppbrukt, og dermed øker jernbehovet. Derfor er det viktig at man i seksmånedersalderen introduserer en jernberiket grøt eller velling som er tilpasset barnets næringsbehov. Grøt og velling er i de fleste tilfeller noe mange barn liker, og som lett blir en favoritt til frokost, mellommåltid eller kveldsmat. Husk å begrense antallet til maks. tre måltider per dag. Barnet trenger også å venne seg til andre smaker og lære seg å tygge mat med grovere konsistens.

Anbefalingen når det gjelder grøt og velling er at de skal introduseres langsomt. Grøt og velling inneholder korn, og dermed en annen type fiber enn det som finnes i morsmelk, og som barnets mage kan reagere på. Begynn med en skje grøt hver dag og øk deretter i langsomt tempo. Fiber er bra for små mager, men det varierer hvordan barn reagerer. En del kan bli løse i magen hvis det blir for mye, og for andre kan det bli motsatt, at de får hard mage. HiPPs Havregrøt fra 6 måneder inneholder en tilpasset mengde fiber og er snill mot magen. Prøv deg frem for å se hvordan ditt barn reagerer.

Fra åtte måneder finnes det grøt og velling med fullkorn som man kan prøve for å øke fibermengden. Hvis man merker at barnet reagerer, er det bedre å gå tilbake til den mildere grøten og vente noen uker, for så å gjøre et nytt forsøk.

Fra seks måneder har barnet i prinsippet like høyt jernbehov som faren sin, og for å sikre et tilstrekkelig inntak anbefales jernberiket grøt og velling opptil to år.