Grøt - fakta og inspirasjon

Lag din egen grøt

Industrifremstilt grøt kan med fordel velges, da grøten har et høyt innhold av jern og andre vitaminer og mineraler. Men det går selvfølgelig helt fint om du vil lage grøten selv, så lenge den er tilpasset barns næringsbehov og konsistens.

Hvis du foretrekker å lage din egen grøt er lurt å bløtlegge grynene eller melet en stund før man koker grøten. Bløtleggingen gjør at en del av mineralene og næringsstoffene blir lettere tilgjengelig for kroppen. Spesielt viktig er bløtleggingen for tilgjengeligheten av mineralet jern. Korn inneholder fytinsyre. Bløtlegging av korn frigjør et enzym som heter fytase. Fytase bryter naturlig ned fytinsyren, som hemmer opptaket av jern. På den måten hjelper bløtlegging av korn og gryn på tilgjengeligheten av jernet (Helsedirektoratet, 2016). Etter bløtlegging bør grøten kokes tykk på vann, for så å kjøles ned før morsmelk eller morsmelkerstatning tilsettes til ønsket konsistens.På denne måten blir grøten næringsrik og får en tilpasset konsistens for ditt barn utvikling- og alderstrinn.

Havregrøt med friske bær

Bær frisker opp, gir masse antioksidanter og hjelper deg å våkne. Har du ikke friske bær kan du ha dem frosne rett i gryten når du koker grøten.

  • Til fire porsjoner
  • 3 dl store havregryn
  • 7 dl vann ¼ ts salt

 

2 dl friske bær, f.eks. blåbær eller bringebær Rør sammen havregrynene og vannet i en liten gryte kvelden før du skal spise grøten. Ha på lokk og la grøten stå på kjøkkenbenken til neste morgen. Ha i saltet, kok opp grøten og la den koke i ca. ett minutt. Spe med litt melk om du vil. Fordel grøten i skåler og ha på bær.


Visste du at...

Bygg er den eldste kulturplanten vi har, og den livnærte de aller fleste i landet vårt. På bygdene før i tiden kunne det være vanlig å spise vassgraut av bygg to ganger om dagen seks dager i uken! Nå behøver vi ikke det, og før var kanskje grøt noe man spiste fordi man ikke hadde så mye annet, men nå spiser vi det fordi vil. 

 

Byggrynsgrøt 

Bygg var antagelig den første kornarten menneskene dyrket. I Norge har vi hatt bygg i over fem tusen år, men nå går det meste til dyrefor. Det er synd, for det er veldig godt! 

Til fire porsjoner: 

  • 2 dl byggryn 6 dl melk1/4 ts salt
  • Legg byggkornene i bløt i vann over natten.
  • Hell av bløtleggingsvannet, kok opp melken og ha i gryn og salt.
  • La grøten koke i ca. 30 minutter til grynene er ordentlig myke.
  • Rør jevnlig så grøten ikke svir seg. Server grøten med ønsket topping.

 


Skogsbærlapper 

Det er ikke alltid grøten man lager til frokost blir spist opp. Da er det fort gjort å lage lapper. Her har vi skogsbær rett i røren under steking. Frukt fungerer også godt, prøv med epler eller plommer i terninger.

  • 3 dl kald grøt 2 egg
  • 1 ½ dl hvetemel 1
  • ts bakepulver
  • 2 dl melk friske skogsbær litt smør eller olje til steking
  • Rør sammen havregrøt, egg, mel og bakepulver.
  • Spe med melken. Røren skal være litt tykk.
  • Havregrøt varierer i konsistens, så ikke ha i all melken med en gang.
  • La det hele svelle i 10 minutter og stek lappene i en panne med litt smør eller olje. Legg noen bær rett oppå hver lapp før du snur dem.  

Næringsrik industrifremstilt grøt

Det går selvfølgelig fint å lage grøten selv, så lenge man benytter jernrikt korn eller mel som bløtlegges. Når det medfødte jernlageret er tomt ved 6 måneders alder er det viktig at den første maten er jernrik. Industrifremstilt grøt kan med fordel velges når barnet skal begynne med fast føde (Helsedirektoratet, 2016).

HiPP sine økologiske grøter har et høyt jerninnhold og inneholder jern av typen jernsulfat. Jernsulfat er et godt tilgjengelig berikningsjern. I tillegg til det viktige jernet er HiPP sine grøter en god kilde til blant annet jod, kalsium, vitamin D og vitamin B12, for å nevne noen. Grøtene inneholder økologisk fullkornsmel av ulike kornslag, økologisk melk og viktige vitaminer og mineraler.