Meny

Fisk og skalldyr

Historikk

Mennesket har spist fisk og skalldyr siden steinalderen. Man pleier å dele inn fiskene i fete og magre. Fete fisker er blant annet laks, sild, strømming, makrell og ål. Mager fisk er blant annet torsk, kolje, sei og gjedde.

Tilberedning

Fisk og skalldyr kan tilberedes på mange forskjellige måter, bl. a. kokes, stekes, grilles, graves, ovnsbakes, røkes, tørkes, eller spises rå i f.eks. sushi.

Frysing

Både fisk og skalldyr er velegnet til frysing.

Fisk til små barn

Akkurat som voksne anbefales barn å spise fisk 2–3 ganger i uken og velge fisk som pålegg. 

Spesielle næringsstoffer

Fisk og skalldyr er en god kilde til næringsstoffer som protein, jod, selen, vitamin D og vitamin B12.  Fet og halvfet fisk og tran er veldig gode kilder til de marine omega-3 fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) og fettløselige vitaminer som vitamin A, D og E. Krabbe inneholder relativt mye vitamin E. Mager fisk er en spesielt god kilde til jod.