Meny

Spørsmål & svar

Velkommen til spørsmål og svar. Her er det samlet svar på ofte stilte spørsmål fra både foreldre og helsepersonell. Finner du ikke svar på det du lurer på, kontakt meg her!


Hva er forskjellen mellom HiPP Combiotik 1 og 2?

HiPP Combiotik 1 og HiPP Combiotik 2 er skreddersydd for spedbarn. Vår morsmelkerstatning HiPP Combiotik 1 er komplett næring for barn ved fødselen opp til 6 måneders alder. Den inneholder alle næring som barnet trenger under de første seks levemånedene. Det eneste man trenger å gi barnet i tillegg er tilskudd av vitamin D, gjennom tran eller D-dråper. Combiotik 2 kalles for tilskuddsblanding og er tilpasset for barn fra 6 måneders alder. Den er veldig lik HiPP Combiotik 1, men inneholder dobbelt så mye jern sammenlignet med nr 1. Ettersom jernbehovet øker ved 6 måneders alder anbefales det å bytte til HiPP Combiotik 2 ved 6 måneders alder.

Hva er prebiotika?

Prebiotika er ikke- fordøyelige oligosakkarider - en form for fiber som blant annet finnes naturlig i morsmelk. Ettersom de ikke fordøyes (spaltes), når de tykktarmen der de forbrennes av naturlige bakterier. Prebiotika stimulerer tilveksen av sunne bifidusbakterier og lactobaciller.

Har barnet mitt behov for tilskudd av vitamin D når jeg gir morsmelkerstatning?

Ja. Helsedirektoratet anbefaler at alle barn under 2 års alder skal ha 10 mikrogram (µg) vitamin D per dag. Mengden tilsvarer 400 IE (internasjonale enheter). En god teskje tran gir omtrent 10 µg D-vitamin. Start med halv teskje, ca 2,5 ml tran, fra 4 ukers alder og øk mengden gradvis til 5 ml ved 6 måneders alder. 5 dråper vitamin D inneholder 10 µg vitamin D, men følg anvisning på pakken. Selv om barnet får morsmelkerstatning eller tilskuddsblanding som inneholder vitamin D, bør barnet få tilskudd av vitamin D.

Når skal HiPP Baby Combiotik 3 brukes?

HiPP Combiotik 3 er tilskuddsblanding fra 12 måneders alder og skreddersydd for små barn. Den inneholder enda mer jern sammenlignet med HiPP Combiotik 2 og brukes som komplement til den vanlige maten. HiPP Combiotik 3 kan med fordel erstatte kumelk hos barn som drikker store mengder melk og dermed risikerer for lavt jerninntak. HiPP Combiotik 3 kan gjerne anbefales som jernkilde til barn som ikke spiser jernberiktet grøt eller som har få jernrike matvarer i kosten. HiPP Combiotik 3 gir et bra næringstilskudd og bidrar blant annet med omega- 3 fettsyrer, jern og D-vitamin. Den kan med fordel serveres fra kopp eller glass og kan brukes som en ingrediens i grøt, pannekaker, smoothies mm.

Hva er forskjellen mellom industrifremstilt barnegrøt og hjemmelaget grøt?

Industrifremstilt barnegrøt følger strenge retningslinjer for produksjon av barnemat. Den er skreddersydd for småbarns behov og inneholder viktige næringsstoffer, som jern, vitamin D og omega-3 fettsyrer. Helsedirektoratet anbefaler 1-2 porsjoner med jernberiket barnegrøt om dagen. Dersom man foretrekker hjemmelaget grøt, bør man brukehele korn og gryn som bløtlegges før bruk og gjerne tilsette morsmelke lelr morsmelkerstatning for å sikre en god sammensetning av energi og næringsstoffer.

Hvilke næringsstoffer er det ekstra viktig å tenke på når det gjelder spedbarn?

JERN
JERN: Ved 6 måneders alder begynner barns medfødte jernlager å ta slutt og behovet for jernrik mat øker. Det er vanskelig å nå opp til anbefalt jerninntak uten å benytte jernberikede produkter. HiPPs grøt, velling og tilskuddsblanding er skreddersydd for spedbarn og beriket med jern. Andre viktige jernkilder er leverpostei, kjøtt, jernberiket prim og brunost, fisk, bønner, kikerter, linser, aprikoser, havregryn og tofu.

Omega-3 & -6 fett
Disse flerumettede fettsyrene er viktig for at hjernen og øynene skal kunne utvikles og for at kroppen skal kunne bygge og reparere celler. De påvirker også reguleringen av blodtrykket, nyrefunksjonen og vårt immunforsvar. For foster og små barn er omega-3 og -6 fettsyrer nødvendige for at de skal vokse og utvikles normalt. 

Omega- 3 fettsyrer finnes i fet fisk, linfrø, rapsolje og valnøtter, samt HiPPs grøt og HiPP Combiotik 1-3. Våre varmretter inneholder også omega-3.

Omega-6 fettsyrer finnes i mais-, solsikke, rapsolje og i sesamfrø, samt HiPPs grøt og samtlige HiPP Baby Combiotik produkter som er skreddersydd for spedbarn.

Vitamin D
Vitamin D har en viktig rolle for oppbyggingen av skjellet og tenner. I senere tid har en del forskning vist at vitaminet også er av betydning for immunforsvaret. Fet fisk, tran, egg, kantareller, D-vitaminberikede meieriprodukter, samt oljer er gode kilder til vitamin D. Alle barn opptil 2-års alder skal til og med ha tilskudd av vitamin D i form av tran eller D-dråper. Selv HiPPs grøt, samt Baby Combiotik 1-3 inneholder vitamin D.

Kalsium
Sammen med vitamin D sørger kalsium for oppbyggingen av skjelett og tenner. Kalsium er viktig for at blodet skal kunne koagulere og for å opprettholde en normal nerve- og muskelfunksjon i kroppen. Meieriprodukter som melk, youghurt og ost har et naturlig innhold av kalsium. HiPPs morsmelkerstatning, tilskuddsblandinger, grøt og velling er skreddersydd for spedbarn og inneholder også kalsium. En mindre mengde kalsium finnes i grønne bladgrønnsaker, nøtter og frø.

HiPP Combiotik 1-3 og HiPP grøter er skreddersydd for små barns behov og inneholder alle viktige næringsstoffer