
Nyhetsbrev helsepersonell
Informasjon og nyheter innen spedbarnsernæring og barnemat.
Onsdag 10. februar har HiPP Nutrition gjennomført et live webinar om tarmflora, magesyke og IBS hos barn og voksne. Foreleseren var Klinisk erneringsfysiolog Sofia Antonsson. Sofia er en sertifisert kostholdsekspert og grunnlegger av selskapet Belly Balance. Hun er ekspert på gode tarmbakterier, tarmflora og hva du kan gjøre og spise for å optimalisere tarmfloraen. Sofia har også lang erfaring med å jobbe med IBS hos barn og voksne.
Mattrender
Sofia begynte med å oppsummere de forskjellige trendene som har blitt populære innenfor mat og kosthold.En sterk trend som kommer som har bevist påvirkning for at tarmfloraen skal ha det så bra som mulig, er å spise mer plantebasert. I denne trenden finner vi to viktige råd:
Sofias råd er:
Magesyke hos barn
Tarmfloraen og tarmbakteriene er ofte assosiert med mageproblemer hos barn. Tarmbakteriene påvirker hvordan vi har det, og hvordan vi igjen påvirker dem tilbake. Noen barn er mer sensitive enn andre på grunn av blant annet stress de opplever i løpet av dagen og kan deretter oppleve forstyrret tarmflora oftere enn andre.
Tarmbakterier
Probiotiske, gode bakterier er de gode gunstige bakteriene, for eksempel laktobakterier og bifidobakterier som vi har i tykktarmen og tynntarmen. Vi, i vår del av verden, har omtrent 1000 stammer i tykktarmen og vi har ca. 1 kg bakterier inne i tarmen. I andre land i Afrika er det for eksempel over 2000 forskjellige bakteriestammer. Forskjellen ligger i våre spisevaner; i landene hvor folk har en veldig bred tarmflora, spises det mye mer kostfiber enn vi gjør her i Norge. Det får både bakteriene til å vokse og øker mangfoldet av bakteriene, noe som er positivt. Mange forskjellige stammer = helse. Bakteriene sender signaler til immunforsvaret og hjelper oss dermed med å holde oss friske. De gode bakteriene spiller en veldig viktig rolle og fungerer som små fabrikker/apoteker i tarmen og danner mange nyttige stoffer. De produserer stoffer som: vitaminer, smørsyre (det er en kortkjedet fettsyre som hjelper å holde tarmslimhinnen glatt og sunn og som også beskytter mot patogener), i tillegg danner de også serotonin. Serotonin er kroppens "feel-good hormon". Over 90% av serotoninproduksjonen foregår i tarmen. Gi tarmbakteriene dine riktig mat, så vil de produsere serotonin som gjør deg lykkelige. I fremtiden kan kostholds behandling for depresjon derfor spille en mye større rolle, og forskning pågår i dette emnet.
Tarmbakterier hos barn
Koloniseringen av tarmbakteriene hos barn skjer hovedsakelig ved fødselen. Det er en forskjell i tarmfloraen hos barn som er født vaginalt og hos barn som fødes via keisersnitt. Kolonisering skjer raskere hos vaginalt fødte barn. Brystmelk inneholder gode bakterier som også fremskynder kolonisering og etablering av gode bakterier i babyens tarm. Vi vet nå at de første 1000 dagene av livet er viktigst for å legge et godt grunnlag for tarmfloraen. Etter det er det vanskeligere å gjøre en permanent endring i tarmfloraen.
Prebiotika
Prebiotisk, sunn fiber er maten for de gode tarmbakteriene. Eksempler på matvarer der vi finner prebiotisk fiber er kål, andre grove grønnsaker og rotgrønnsaker, havre, rug og andre grove korn, kaldkokte poteter, kiwi, løk, bønner / erter / linser, surdeigsbrød osv. GOS er fine prebiotiske fibre som ofte brukes til å berike morsmelkerstatning.
Synbiotika er fellesbetegnelsen på probiotika og prebiotika. Dette er et begrep som inkluderer både probiotiske, gode bakterier og nyttige prebiotiske fibre. Dette er en gunstig kombinasjon ettersom de gode bakteriene får levert mat regelmessig.
Kostholdsråd knyttet til tarmfloraen!
Den anbefalte mengden av fiber per dag er 25-35 gram for voksne og barn over 10 år! ! I Sverige er det gjennomsnittlige fiberinntaket mellom 15-17 gram per person/ per dag, så alle kan allerede forsøke å spise mer fiber til hvert måltid. I tillegg til det, trenger vi også å variere fibrene, og vi gjør dette ved å spise 25-30 forskjellige grønnsaker per uke! Så det er ikke nok å bare få i seg fiber via for eksempel brokkoli. For å lykkes med dette, i tillegg til frukt, grønnsaker og bær du allerede spiser, kan du bruke frosne bær og grønnsaker og hermetiske belgfrukter. Ifølge Sofia har frosne grønnsaker og bær ofte et bedre næringsinnhold enn ferske, og det er en enkel måte å variere maten på, og det er nettopp mangfoldet av forskjellige grønnsaker og fibre vi vil ha tilgang til for å få et mangfold i tarmfloraen.
Sofia avslutter med å oppsummere med noen helsetips:
Vi takker Sofia for hennes fine forelesning, og vi sier også takk til de som deltok live eller deltok i forelesningen etterpå.
Hold øye på kommende forelesninger og webinarer fra oss på HiPP Nutrition.