Morsmelkerstatning og tilberedningstemperatur

Den siste tiden har det vært mye snakk om tilberedning av morsmelkerstatning og tilskuddsblanding både i media og blant foreldre. Bakgrunnen for dette er at Helsedirektoratet og Mattilsynet anbefaler nå å blande pulver med morsmelkerstatning i vann som er minst 70 grader. 

På tilberedningsanvisningen som står på forpakningen til HiPP Combiotik, står det at du skal koke opp vannet og deretter avkjøle det til 40–50 grader, før du tilsetter pulveret. Vi forstår at dette kan skape spørsmål og usikkerhet. Derfor vi vil forklare årsaken til at vi i HiPP anbefaler en vanntemperatur på 40-50 grader når vann og pulver skal blandes.

FAO/WHOs anbefaling er at morsmelkerstatning bør tilberedes ved bruk av kokt vann som deretter avkjøles ned til 70 grader (°C). Årsaken til dette er å sikre høyest mulig nivå av hygienisk sikkerhet. WHO må vurdere omstendigheter i land over hele verden når de gir en anbefaling. Fordi høye hygieniske standarder og kvalitetsstandarder (f.eks. for drikkevann) ikke kan garanteres i alle land, er det rimelig, og til og med nødvendig, at WHO gir veldig strenge anbefalinger for tilberedning av morsmelkerstatning og tilskuddsblanding.

På grunn av varierende hygieniske standarder i forskjellige land over hele verden, publiserer nasjonale ekspertgrupper forskjellige anbefalinger. ESPGHAN (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) har tilpasset WHOs anbefalinger for det europeiske markedet. I Sentral-Europa er hygienestandarder og kvalitetsstandarder høye med hensyn til drikkevannskvalitet og matsikkerhet.

ESPGHAN anbefaler at morsmelkerstatning bør tilberedes ferskt for hvert måltid og at rester etter et måltid skal kastes. De mener at kokende vann og oppvarming av en allerede tilberedt flaske ikke er å anbefale på grunn av mulige bivirkninger.

HiPPs anbefalinger om å blande pulveret til Combiotik ved en temperatur på 40-50°C, følger ESPGHAN sine retningslinjer. Vi anbefaler alltid å følge tilberedningsanvisningen på pakken og bruke måleskjeen som følger med. Hver måleskje er skreddersydd pulveret i pakken. Vi anbefaler også at du blander morsmelkerstatningen/ tilskuddsblandingen for hånd.

Hvis du følger tilberedningsanvisning på pakken, kan du føle seg trygg ved å gi morsmelkerstatningen/ tilskuddsblandingen til barnet ditt. Vi i HiPP er i dialog med Mattilsynet. Hvis du har flere spørsmål, er du velkommen til å ta kontakt med oss.

Hilsen HiPP

(Publisert 2020-10-13)