Immunforsvaret

Immunforsvaret er kroppens eget forsvar mot sykdom og uønskede stoffer. Immunforsvaret jobber kontinuerlig for å holde uønskede "inntrengere" på avstand, ofte uten at man er klar over det. Når symptomer, som hoste, rennende nese, nysing, diaré eller feber oppstår, merker vi at immunforsvaret prøver å nøytralisere de uønskede stoffene.

Immunforsvaret vårt består av spesielle organer, vevstyper, proteiner og celler som beskytter kroppen vår mot bakterier, virus, sopp og infeksjoner. Tarmfloraen spiller en viktig rolle for vårt immunforsvar. Spedbarn har en umoden tarm, og har ikke fullt bygget opp en tarmflora med gunstige tarmbakterier. Derfor er ikke immunforsvaret til spedbarn, kort tid etter fødsel, effektiv mot patogene stoffer. Spedbarn er avhengig av noe vi kaller “passiv immunitet”, som innebærer at barnet får beskyttelse av mors antistoffer pg immunologisk aktive stoffer. Disse stoffene får barnet ved en vaginal fødsel og gjennom morsmelk. Spesielt er den antistoffrike melken, kolostrum, råmelken, som produseres den første tiden etter fødsel, viktig for barnet.

I løpet av de første månedene etter fødsel utvikles barnets tarmflora. Barnet får naturlige, probiotiske bakteriekulturer (for eksempel laktobasiller og bifidobakterier) og prebiotisk kostfiber (oligosakkarider i morsmelk) fra morsmelken, som fungerer som næring til melkesyrebakteriene.  

Dette er grunnen til at moderne morsmelkerstatning også inneholder prebiotika, sånn at tarmfloraen og immunforsvaret til barn som får morsmelkerstatning kan styrkes gjennom melken.