Meny

Vegetarisk barnemat

Det er ingenting i veien for å gi barnet vegetarmat helt fra starten. Stadig flere foreldre og barn velger et helt vegetarisk kosthold, eller de erstatter noen måltider i uken med vegetarmat.

Varianter av vegetarisk

Det finnes ulike typer vegetarisk kost. I den laktovegetariske kosten har du utelatt kjøtt, kylling, fisk, skalldyr og egg, men spiser fremdeles melkeprodukter. Når du også spiser egg, kalles det i stedet lakto-ovo-vegetarisk. Vegankost inneholder derimot bare vegetabilske næringsmidler. Avhengig av hva du velger bort, kan det være nødvendig å kompensere for mineraler, vitaminer og næringsstoffer ved å spise andre næringsmidler.

Tenk på næringsinnholdet

Noen av de viktigste stoffene å holde styr på i den vegetariske kosten, er blant annet jern og protein. Det kan lett bli lavt, ettersom vi utelater en av de største kildene, nemlig kjøtt. Derfor er det viktig at man i stedet gir protein- og jernrike vegetabilske næringsmidler som fullkorn og belgvekster. Det kan for eksempel være bønner, erter, linser eller erstatningsprodukter. Små barn kan også få jernberiket grøt eller velling. Med vegansk barnemat kan det fremfor alt være vanskelig å dekke behovet for energi som barn i vekstperioden har. Ettersom fiber metter, men inneholder mindre energi, kan det være vanskelig for barnet å få i seg den mengden mat som det trenger. Et godt tips er derfor å gi flere, men mindre porsjoner spredt utover dagen. Vitamin B12 er også et næringsstoff som ikke finnes i vegetabilske råvarer. Derfor må barn som bare spiser veganmat, få tilskudd. Barn som ikke spiser fisk eller meieriprodukter, kan også ha behov for å fortsette med D-dråper etter fylte to år.

Kontakt helsestasjonen eller ernæringsfysiolog

Hvis dere har bestemt dere for å gi barnet vegetarisk kost, er det viktig å lese seg opp på og finne ut så mye som mulig om næringsstoffer og barns utvikling. Fremfor alt gjelder dette deg som ønsker at barnet ditt skal spise vegansk mat. Før dere utelater noen viktige næringsstoffer, skal dere kontakte helsestasjonen og ha kontakt med en ernæringsfysiolog, for å sikre at barnet ditt får den næringsriktige kosten og eventuelle tilskudd som det trenger helt fra starten av.Spørre ernæringsfysiologen