Meny

4-6 Måneder

Barnets utvikling

Når barnet er 4–6 måneder gammelt, begynner det å få kontroll over lepper og tunge og begynner å bruke hendene for å nå ting rundt seg. Ved hjelp av hendene lærer barnet seg å kjenne igjen ulike former og strukturer. Barnet strekker seg etter ting, flytter gjenstanden mellom hendene og slipper den ofte for å se hva som skjer. De vil også gjerne føre ting til munnen for å smake på forskjellige ting.

I denne alderen kan barnet lære seg å håndtere og svelge fast føde. Med tiden kommer barnet til å lære seg å bruke leppene til å dra av mat fra skjeen, og rett etterpå er det vanlig at barnet lærer seg å drikke av krus eller tutekopp.

Nysgjerrig på mat

Noen barn blir tidlig interessert i mat. Tidligst fra fire måneders alderen kan du la barnet få smake små prøver av maten til resten av familien, så lenge det er så små mengder at det ikke konkurrerer med ammingen. Selv om du gir små smaksprøver, er det altså viktig å fortsette å amme fullt eller gi erstatning som vanlig helt til barnet er seks måneder.

Bittesmå smaksprøver kan gi barnet mulighet til å prøve ut nye smaker og konsistenser sakte og forsiktig. Du kan for eksempel ta litt av din egen mat, tilsvarende omtrent et kryddermål, på fingeren eller en skje, og la barnet få litt på tungen. Det er viktig at maten har myk konsistens slik at barnet ikke setter den i halsen. Derimot er det ingen fare hvis maten inneholder litt salt, siden barnet bare spiser små mengder.

Morsmelken eller morsmelkerstatningen gir all den næringen barnet trenger i det første halvåret, bortsett fra D-vitamin. Hvis barnet ikke virker interessert når det er fire–fem måneder, behøver du ikke å gi smaksprøver, det går like fint å vente til barnet er seks måneder.

Gluten

Ved å introdusere gluten mens barnet fremdeles ammes eller får morsmelkerstatning, reduseres risikoen for at barnet skal rammes av glutenintoleranse. Tidligst fra fire måneder og senest fra 6 måneder bør du derfor begynne å gi barnet mat som inneholder litt gluten. Gluten finnes i mat som inneholder rug, bygg og hvete. Derimot er det lite gluten i havre.

Du kan for eksempel servere barnet en smakebit av mykt brød, eller en bit av en vaffelkjeks. Alternativt kan du gi industriprodusert grøt eller velling som er tilpasset for barn. Etter seks måneder kan du øke mengden langsomt.