Meny

8 tips for en smidigere reise med små barn!

Det er flott å feriere med barn, men mange foreldre gruer seg til selve reisen. Hylende barn med ørevondt, stress, null søvn og uhell utenfor bleia er det foreldre frykter. Det aller viktigste å huske når man skal på reise med små barn er planlegging og god tid! Stress skaper dårlig stemning hos de voksne, og dette smitter raskt over på de små. Her gir vi deg 8 nyttige tips for en smidigere reise. 

 1. Barnemat i sikkerhetskontrollen - Barnemat og morsmelkerstatning som er tiltenkt flyturen er lov å ha med seg gjennom sikkerhetskontrollen, men du må være nøye med å vise innholdet. Vær oppmerksom på at personalet kan be om å smake på maten og sjekke den spesialutstyr. Husk at du også må ha med barnet ditt gjennom sikkerhetskontrollen for å få barnematen gjennom. Glem ikke å kontrollere hva som gjelder hvis du skal bytte fly i et annet land. Les mer om hva du kan ha med inn på flyet her. Det kan være lurt å ha med barnemat som kan oppbevares og spises/drikkes romtemperert, men det vil også være mulig å varme opp mat og drikke på spisestedene på flyplassen og om bord på flyet. På flyet kan det være lurt å si ifra til besetningen med det samme man går om bord, da det kan være hektisk midt under serveringen. Skal dere fly langt? Ta gjerne med litt snacks som barnet kan sitte og pusle med.

 2. Barnevogn - Det er smart å sette seg inn i regler på forhånd når du skal ut og reise med små barn. Da er du forberedt når du kommer på flyplassen og sparer tid. Barnevogner og bilseter må sendes som spesialbagasje gjennom egen innsjekk. Mindre vogner som kan slås sammen og bilseter godkjent for fly kan noen ganger bli med inn på fly avhengig av flyselskap. Her er det lurt å avklare med flyselskapet på forhånd. På den andre siden av sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn kan man disponere barnevogner gratis helt frem til avreise ved gaten ved behov.

 3. Bruk familiesluse - På Oslo lufthavn har de i tillegg en egen familiesluse som guider barna gjennom sikkerhetskontrollen ved hjelp av Felix&Fiona. For de større barna er dette en fin måte å forstå at sikkerhetskontrollen ikke er noe skummelt ved hjelp av små tegninger i barnas høyde. Her vil de kunne følge i Felix&Fionas fotspor og se at også lekene til Felix&Fiona må gjennom sikkerhetskontrollen, men at det kun er for en kort periode. Reiser du fra Oslo lufthavn vil dere kunne finne mange tjenester tilpasset barn og foreldre. Du kan lese mer om disse tjenestene her.

 4. Aktiviteter og småleker – For noen barn kan det å fly være noe nytt og litt skummelt. Da kan det være lurt å ta med noen småleker som barnet kjenner til og som det kan pusle med. Ta med de lekene og aktivitetene som er tilpasset barnets alder og som du vet at barnet liker. Er barnet lite kan det holde og henge opp noen rangler som barnet kan se på i håndtaket på setet foran deg. Er barnet større kan det underholdes med lekebiler, tegnesaker, klistremerker eller favorittapper på ipad. Last gjerne ned noen nye barnefilmer før reisen som dere kan overraske det med, og ta gjerne med øretelefoner om barnet har egne.

 5. Søvn på flyet - Et lite tips kan være å holde barnet aktivt før dere går om bord på flyet. På denne måten kan det være at barnet faller fortere til ro når dere setter dere. Mange små barn må sove på flyet, og her kjenner dere som foreldre barnets sovevaner best. Noen barn sovner på fanget, andre i bæresele. Dersom flyturen er lang kan vi anbefale å ta med barnets bilsete som er godkjent for fly, eller gå til anskaffelse av barnesenger tilpasset fly som for eksempel skybabyeller FlyeBaby

 6. Unngå ørevondt – Hos barn er øretrompeten mindre enn hos voksne og de klarer ikke å utligne trykket like fort som voksne ved take-off og landing. Smerten er bare midlertidig og vil avta. Likevel har vi noen tips til hvordan man kan forsøke å unngå disse smertene. Om du ammer er det lurt å gjøre dette ved take-off eller landing, det samme gjelder ved flaksmating eller annen mat og drikke. Barnet bør spise, sutte eller drikke noe for å unngå å få dotter i ørene. For de litt større barna finner du nyttige tips til å unngå ørevondt her.

 7. Barnemat utenlands – Husk at det ikke alltid finnes samme tilbud og utvalg av barnemat i utlandet som det vi kjenner til hjemmefra. Du vil kunne finne noe som ligner, men næringsinnhold og smaker vil variere. Du kan risikere at barnet ikke vil ha maten der dere er, eller oppleve at nye og søtere smaker gjør den vanlige maten hjemme uinteressant når ferien er over. Vi vil anbefale å ta med en del barnemat hjemmefra når dere skal på reise, i hvert fall den maten barnet spiser mest av som for eksempel grøt. Et tips for å pakke lettere er å ta grøtposene av kartongen for å spare plass i bagasjen. Til middag kan en løsning på klemmepose være praktisk både på reisen og på ferien. God personlig hygiene i utlandet gjelder i like stor grad for barn som for voksne. Vask hender godt etter toalettbesøk, før du spiser og etter kontakt med dyr. Ikke gå barbent andre steder enn på stranden og skyll frukt og grønt skal skylles godt før det spises. Unngå å drikke ikke-desinfisert vann, og la alltid vannet som skal brukes i matlaging kokes i 2-3 minutter. Du kan lese mer om reiseråd for barn i utlandet her.

 8. Til reisebagen

 •     Husk å pakke med skift, mat og bleier i tilfelle forsinkelser
 •     Dyne eller teppe til barnet - både for varme og noe som barnet er kjent med
 •     Leker og andre aktiviteter som er tilpasset barnets alder og som du vet at barnet liker
 •     Våtservietter og stellematte

God tur!