Å bare gi sitt barn vegetarisk barnemat stiller noen ekstra krav til deg som forelder. Det gjelder å planlegge måltidene og sørge for at barnet ditt får i seg de næringsstoffene det trenger for å vokse og utvikle seg. Her kan du lese om ulike typer av vegetarisk kosthold og hva du som forelder skal tenke på.

Vegetarisk kosthold

Det er ingenting som hindrer deg i å gi barnet ditt vegetarisk mat helt fra starten. Derimot stiller det noen krav til deg som forelder i å passe på at barnet ditt får i seg alle de næringsstoffene det trenger. Bytter du ut et par måltider i uken med vegetariske retter er det ingen problemer, men om dere har et vegetarisk kosthold på heltid er det viktig å planlegge måltidene for ditt barn og tenke på hvordan måltidene inneholder av næringsstoffer og energi. Et godt sammensatt vegetarisk kosthold kan fint dekke behovet for næringsstoffer til barn.Det finnes ulike typer av vegetarisk kosthold. I den laktovegetariske kosten utelukker du kjøtt, kylling, fisk, skalldyr og egg, men spiser likevel melkeprodukter. Når du i tillegg spiser egg kalles det for lakto-ovo-vegetarisk. Pescetarianer innebærer at man har et vegetabilsk kosthold, men inkluderer i tillegg til melk og egg, også fisk. Vegankost inneholder derimot bare vegetabilske råvarer. Avhengig av hva du velger må du kompensere med mineraler, vitaminer og næringsstoffer gjennom andre matvarer.

Tenk på næringsinnholdet

Små barn har små mager, og samtidig er stort behov for næringsstoffer. Barns behov for energi og næringsstoffer er faktisk mye høyere enn for voksne, hvis man sammenlikner per kilo kroppsvekt. Bare tenk på hvor raskt et barn vokser og utvikler seg på kort tid. Det er derfor viktig at maten er næringsstett og godt sammensatt. Noen av de viktigste næringsstoffene å følge med på i den vegetariske kosten er blant annet jern og proteiner. Nivåene av disse næringsstoffene kan lett bli lave fordi vi utelukker en av de største kildene vi har til det, nemlig kjøtt. Barn har et medfødt jernlager som varer til barnet er omtrent 6 måneder, så fremt mor har hatt en god jernstatus i svangerskapet og barnet er født til termin. Fra seks måneders alder er det viktig at barnet får jern fra mat og drikke, for å unngå en jernmangel. Det er derfor viktig å inkludere protein- og jernrike vegetabilske matvarer som fullkorn og belgfrukter i kostholdet. Det kan for eksempel være bønner, erter, linser eller soyaprodukter. Mange råvarer fra planteriket er faktisk proteinrike. Små barn kan til og med få jernberiket grøt eller velling. For pescetarianere er fisk en viktig kilde til protein. 

Med et vegansk kosthold kan det være utfordrende å møte energibehovet til barn. Ettersom et kosthold med kun vegetabilske råvarer inneholder mye fiber, kan det være viktig å vite at fiber metter mye. Pass på at barnet får i seg nok med mat. Et tips kan være å gi flere, men mindre porsjoner, spredt utover dagen. Vitamin B12 er også et næringsstoff som ikke finnes i vegetabilske råvarer. Derfor må barn som er veganere få tilskudd av dette vitaminet. Barn som ikke spiser fisk eller meieriprodukter kan også trenge tilskudd av vitamin D utover 2 års alder og jod. Kontakt helsestasjon eller en ernæringsfysiolog.

Om du har bestemt deg for at barnet skal ha et vegetarisk kosthold. Da er er det viktig å lese seg opp og finne ut så mye som mulig om hva et slikt kosthold innebærer. Dette gjelder spesielt de som ønsker å ha et vegansk kosthold. Før du utelukker noen viktige matvarer, bør dere kontakte helsestasjonen eller en ernæringsfysiolog for å sikre at barnet ditt får et næringsrikt kosthold og eventuelle tilskudd det trenger helt fra begynnelsen.Tips til vegetarisk barnematGrøt. HiPP sine grøter ar et godt innhold av jern, jod, vitamin D, kalsium og andre vitaminer og mineraler. I tillegg er grøtene en kilde til gunstige fettsyrer og protein. Dersom du ønsker å lage hjemmelaget grøt er det viktig å bruke jernrikt mel som for eksempel mel av havre, hirse og sammalt hvete. Kornene eller melet bør bløtlegges, og helst over natten. På den måten blir jernet mer tilgjengelig og tas lettere opp i kroppen. Sviske og aprikos kan hjelpe mot trege mager, så tilsett gjerne litt hjemmelaget mos i grøten. Oppskrift på hjemmelaget sviskemos finner du her.

Søtsmak er en medfødt preferanse. At babyer liker søte smaker er ikke unaturlig, heller tvert imot. Morsmelk er søt på smak. Man må ikke tilsette frukt eller bær i grøten. Utfordre smaksløkene ved å tilsette moste grønnsaker i grøten, men i starten kan grøten gjerne være naturell. 

Den første barnematen er ofte vegetarisk. Når barnet skal begynne med fast føde er det anbefalt å starte med en og en smak, før man gradvis kombinerer flere og flere smaker. Mos av potet, gulrot, søtpotet er utmerket å starte med. Bland gjerne mosen med litt morsmelk eller morsmelkerstatning, hvis barnet får det, for å blande grønnsaksmosen med en allerede kjent smak. Husk at barnet er kjent med flytende konsistens og at konsistensen på mosen bør være relativt tynn i starten. Når barnet er klar for å kombinere flere smaker er populære kombinasjoner for mange barn blant annet banan og avokado, søtpotet og gulrot, gulrot og potet. 


I HiPPs sortiment har vi flere vegetariske alternativer å velge mellom fra tidlig alder. De fleste av våre vegetariske retter innholder ikke melk eller egg. Du kan enkelt finne frem til våre vegetariske retter ved å bruke vår søkemotor her.