Meny

Sopp

Sjampinjong og annen sopp

Historikk

Sjampinjong vokser vilt i skog og på jorder. På 1700-tallet begynte man å dyrke sjampinjonger i Frankrike. Det finnes flere ulike typer sjampinjonger. De vanligste er hvit sjampinjong og skogsjampinjong. Sjampinjonger dyrkes over hele verden og er den mest utbredte soppen.

Kantarell og traktkantarell er i slekt med hverandre. Kantarellens farge kommer fra karoten, som er et previtamin til vitamin A.

Tilberedning

De fleste sopper stekes, wokkes eller brukes i stuing. Sjampinjonger kan også spises rå i salater.

Frysing

Sopp i tilberedt form egner seg godt til frysing. Det enkleste er å forvelle dem på forhånd.

Sopp til små barn

Små barn kan spise små biter av tilberedt sopp, men det pleier ikke å være den første maten barnet får smake. Når de blir litt eldre, kan de også spise rå sjampinjonger.

Spesielle næringsstoffer

Sjampinjong inneholder blant annet 110 mg kalium og 17 µg selen per 100 g. Kantarellens særpregede farge kommer fra karoten, som er et previtamin til vitamin A. Den inneholder 900 µg karoten, omregnet til vitamin A blir det 75 RE*, og dessuten 15 µg vitamin D per 100 g. *retinolekvivalenter